Treurwilg

Haalt Jan Wouters de kerst? De vraag viel gisteravond in Studio Sport en in plaats van `natuurlijk, waarom niet' te antwoorden, hield Ronald Spelbos zich op de vlakte. De oud-trainer van FC Utrecht dicht Ajax kennelijk weinig bestuurlijke wijsheid toe, nu het elftal aan het kwakkelen is geslagen en in de eigen Arena van RKC heeft verloren. Donkere wolken pakken zich boven de godenzonen van weleer samen.

RKC, jarenlang het lelijke eendje van de eredivisie, won dit seizoen ook al in de Kuip van Feyenoord, maar Wouters, de treurwilg onder de trainers, weigerde dit als excuus aan te voeren. Hij boog nederig het hoofd terwijl hij naar een verklaring zocht voor het povere optreden van de ploeg die donderdag alweer op Mallorca spitsroeden moet lopen. De 1-0 achterstand in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi lijkt daar onmogelijk te repareren. Of er moet een klein wonder gebeuren.

Vervolgens wachten wedstrijden tegen FC Twente en PSV, waarin ook het een en ander mis kan gaan. Toen hij precies een jaar geleden Morten Olsen opvolgde, gaf Wouters nog min of meer opgewekt te kennen wel zo'n jaar of vijf te willen blijven. Dat zijn team de lopende competitie slechts met een zesde plaats afsloot, viel te billijken, ook al omdat er een prijsje tegenover stond: de KNVB-beker.

Na een aantal gerichte aankopen, onder meer van het `kroonjuweel' Machlas, mocht echter minimaal worden verwacht dat Ajax dit seizoen de Champions League zou halen. En en passant het nog altijd trouwe publiek zou amuseren. Welnu, het laatste is al geruime tijd niet meer het geval.

Dat is vooral pijnlijk voor het imago van de eens zo succesvolle club. De aandeelhouders beginnen te morren en vragen zich af of het niet eens tijd wordt voor een drastische ingreep. Juist in een periode waarin volop over de briljante, financiële toekomst van het voetbal wordt gespeculeerd, komt de saaie en voorspelbare speluitvoering die Ajax zich inmiddels eigen heeft gemaakt, uiterst ongelegen.

Vraag het maar aan Frank Kales, de zakelijk directeur van de Amsterdamse club. Met een vriendje van de televisiezender Fox8 leek hij al een deal voor de thuiswedstrijden van Ajax te hebben gesloten. Het ging toch om een bedrag van tientallen miljoenen. De mediatycoon Murdoch zou er achter zitten en hij denkt in het groot. Deed de Australiër al niet een bod van drie miljard op de uitzendrechten van de Engelse Premier League?

In de ogen van Kales is de Nederlandse eredivisie geen miljarden, maar vermoedelijk wel zo'n 400 miljoen waard. Bij de NOS en Canal+ die samen 76 miljoen per jaar betalen om de nationale voetbalsoap in de huiskamers te kunnen brengen, hoeft hij daarvoor uiteraard niet aan te kloppen. Canal+ begint zich langzamerhand te realiseren dat relatief weinig mensen bereid zijn achter de decoder te gaan om alle mogelijke wedstrijden voor ruim 50 gulden per maand in huis te halen. En de NOS kan zich niet veroorloven nóg meer miljoenen in de eredivisie te pompen dan thans al gebeurt.

Andere gegadigden, zoals SBS6 dat zich nog met de eerste divisie en het nationale bekertoernooi tevreden moet stellen, Veronica en misschien wel de `commerciële' VARA zullen daarom volgend jaar eveneens in de gelegenheid worden gesteld een bod te doen op de altijd weer mysterieuze omwentelingen van de bal. Opdat de 400 miljoen van Kales zo dicht mogelijk wordt benaderd.

In het algemeen belang hebben Ajax, Feyenoord en PSV besloten bij de naderende onderhandelingen één gesloten front te vormen. De `Grote Drie' nemen gretig het voortouw en verheugen zich al op het gevecht om nieuwe tv-miljoenen die dan weer even snel aan transfers en spelerssalarissen kunnen worden uitgegeven.