Trajkovski in Macedonië alsnog gekozen

De Macedonische presidentsverkiezingen zijn definitief gewonnen door Boris Trajkovski, de kandidaat van de regerende centrum-rechtse coalitie.

Rond tien procent van de kiezers in Macedonië moest gisteren opnieuw naar de stembus, op last van het Macedonische Hooggerechtshof, dat na klachten van de oppositionele sociaal-democraten had geoordeeld dat in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 14 november was gefraudeerd in de betrokken kiesdistricten.

Toen vannacht een aanzienlijk deel van de 160.000 in deze `derde ronde' uitgebrachte stemmen waren geteld, bleek de uitslag vrijwel dezelfde als die van 14 november. Boris Trajkovski, ex-onderminister van Buitenlandse Zaken, kreeg gisteren 133.000 stemmen, zijn rivaal Tito Petkovski, kandidaat van de sociaal-democraten, kreeg er 3.500. Het totaal van Trajovski komt daarmee op 582.000 stemmen, dat van Petkovski op 513.000. De opkomst in de betreffende kiesdistricten was met 87 procent veel hoger dan in de tweede ronde, toen 62 procent van de kiezers naar de stembus kwam.

Volgens de oppositionele sociaal-democratische partij van Petkovski, de SDSM, is ook gisteren weer op grote schaal gefraudeerd. ,,Er zijn heel veel schendingen van de kieswet'', zo zei gisteravond een woordvoerder van de partij. Halverwege de middag trok de SDSM haar waarnemers bij de kiesbureaus terug, nadat drie van hen in Struga gewond waren geraakt bij een incident. Bij andere incidenten zouden nog zeven waarnemers van de oppositie gewond zijn geraakt bij gevechten met aanhangers van de regeringspartijen. ,,Het is duidelijk dat de autoriteiten niet in staat zijn eerlijke verkiezingen te organiseren'', aldus de SDSM-woordvoerder. De regerende nationalistische partij, de VMRO, beschuldigde daarentegen de aanhangers van Petkovski van het uitlokken van de incidenten. De SDSM zou ,,het scenario van 14 november'' hebben willen herhalen en ,,problemen'' hebben gemaakt ,,toen ze de nederlaag zag aankomen''. De Macedonische kiescommissie ging er gisteravond van uit dat de verkiezingen ,,over het algemeen'' eerlijk waren verlopen. Het was weliswaar tot incidenten gekomen, maar die speelden zich buiten de stembureaus af en vormen aldus geen motief om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren, zo liet de commissie weten. (Reuters, AFP)