Suede brengt nu stevige bombast

Suede is de afgelopen jaren volwassen geworden. In haar begintijd gedroeg de groep zich als een stel adolescenten dat maar moeilijk een evenwicht kon vinden tussen pathos, zelfbeklag en exuberant drugsgebruik. Maar in Vredenburg stond vrijdag een band die moeiteloos wist hoeveel ze moest geven om gewaardeerd te worden.

Ooit flirtte de Engelse groep rond zanger/liedjesschrijver Brett Anderson, die in 1993 haar debuut-cd uitbracht, met dandyïsme. Anderson had er de stem en het voorkomen naar. De hoge overslaande zang drukte decadente kwetsbaarheid uit; zijn volle pruillippen beloofden een eindeloos spel van aantrekking en afstoting. Dat laatste bleek te kloppen: gitarist/componist Bernard Butler verliet in 1995 om persoonlijke redenen de groep.

Sindsdien is Suede bedaard. Gitarist Richard Oakes nam soepel Butlers plaats in en bleek ook nog liedjes te kunnen schrijven. Op de nieuwste cd, Head Music (1999), staan scherpe rocknummers met voor de hand liggende, maar wervende melodieën. In Vredenburg bleek Anderson inmiddels te zijn uitgegroeid van een fat tot een bouwvakker. Gekleed in een wit hemd en verschoten laaghangende broek rolde hij uitdagend zijn nieuwe spieren terwijl hij tussen de monitorboxen heen en weer sprong. Het decor was prachtig, met zeven slanke pilaren die van binnenuit in allerlei kleuren werden belicht, wat een ruimtelijk effect gaf.

Andersons stem is zijn kwetsbare uitstraling nu kwijt. Hij slaat nog wel over maar dat is nu eerder een handelsmerk, dan een embleem van adolescentie. Voor het publiek leek het niet uit te maken. De uitverkochte zaal was in de ban van ieder handgebaar, van iedere knieval. Men was gekomen om mee te zingen en te springen bij de bombast waarmee Suede de zaal overspoelde. Want in de nieuwe aanpak, waarmee Suede zich lijkt klaar te stomen voor stadionconcerten, passen geen nuances. Bas en drum mochten zelfs de zang overstemmen; Brett Anderson liet toch de zaal het refrein zingen van bekende nummers als The Wild Ones, Electricity en She's in Fashion. Andersons liedjes zijn nu robuust, net als zijn postuur.

Concert: Suede. Gehoord: 3/12 Vredenburg, Utrecht.