STAR TREK

Alleen al om de meer dan 500.000 pagina's op Internet te lezen die een zoekmachine vindt als je vraagt of er iets over `Star Trek' bekend is, vergt bij een leestijd van 30 seconden per pagina zo'n 500 werkdagen van 8 uur. Dan is er nog het nodige in boekvorm verschenen en dient ook het primaire werk aanschouwd te worden. De sciencefiction-serie die Gene Roddenberry (1921-1992) bedacht heeft sinds 1966 vele verschijningsvormen gekend en is uitgegroeid tot een universum van leefvormen, karakters, beschavingen, ruimteschepen en techniek. De echte kenner (`trekkie' genoemd) onderscheidt de volgende varianten: Star Trek (TOS, The Original Series, 1966-1969, 3 seizoenen, 80 afleveringen). Het vervolg daarop Star Trek: The Next Generation (TNG, 1987-1994, zeven seizoenen, 177 afleveringen). De `spinoff' Star Trek: Deep Space Nine (1993, DS9, 7 seizoenen en 176 afleveringen). En de nieuwste loot aan de boom, Star Trek Voyager (VOY, 1994, 6 seizoenen en 130 afleveringen). Verder was er een animatiserie (TAS, The Animated Series), waar kenners liever over zwijgen en natuurlijk zijn er de inmiddels negen speelfilms, `The Movie Series' (TMS). Bij elkaar nog eens minstens 50 dagen werk.

Verschillende personen hebben in Star Trek het commando gevoerd. In TOS, de klassieke actieserie met de gedateerde decors was de onnavolgbare William Shatner als Captain James T. (Tiberius) Kirk de leider van het ruimteschip dat nieuwe werelden ging verkennen. Voor Kirk persoonlijk betekende dat regelmatig de verovering van een lokale schone. Een vorm van gedrag waar zijn opvolger Captain Jean-Luc Picard (de Britse acteur Patrick Stewart) in TNG niet snel op betrapt zou worden. Aan boord van het fort Deep Space Nine aan de grenzen van het Federatieve Rijk is Captain Benjamin Sidko (Avery Brooks) nog meer een modern manager geworden en wordt er amper nog gereisd en gezocht. De nieuwste leider is een vrouw – Katryn Janeway (Kate Mulgrew) staat aan het roer van het sterrenschip Voyager dat de terugtocht naar de aarde heeft aanvaardt.

(Foto's Paramount, montage Marcel de Lange, tekst Dirk Limburg)

    • Dirk Limburg