Spreiding Britse asielzoekers

Het Verenigd Koninkrijk gaat asielzoekers verspreiden over het hele land. De maatregel moet Londen en het graafschap Kent ontlasten, waar nu maandelijks ruim zesduizend asielzoekers moeten worden ondergebracht die via Dover het land binnenkomen. Dat leidde afgelopen zomer tot ongeregeldheden. De gespreide opvang loopt vooruit op een nieuwe asiel- en immigratiewet die in april volgend jaar in werking treedt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beloofd vluchtelingen niet `willekeurig' te spreiden, maar huisvesting te zoeken in de buurt van mensen uit hetzelfde taal- of cultuurgebied. Afgelopen jaar vroegen 44.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk asiel. Dit jaar zijn het er waarschijnlijk 65.000. De immigratiedienst heeft een achterstand van 90.000 asielverzoeken.