Schaatsers in geweer tegen beleid van ISU

De schaatsers bij de wereldbekerwedstrijden sprint in Warschau hebben zich verenigd om hun belangen tegenover de Internationale Schaatsunie (ISU) te behartigen. Aanleiding voor de bijeenkomst op zaterdag waren de slechte omstandigheden in de Poolse hoofdstad. Gisteren wonnen Jakko-Jan Leeuwangh en Marianne Timmer de 1.000 meter.

Het ijs was erg vuil, waardoor veel schaatsers vielen en bramen in de schaatsen opliepen. Alom spraken de betrokkenen van gevaarlijke omstandigheden. Ook de boarding voldeed niet aan hun eisen. ,,Er staan ijzeren hekjes achter'', verklaarde de Nederlandse afgevaardigde Erben Wennemars. ,,Als je valt, kun je je lelijk bezeren.''

Van elk deelnemend land was zaterdagavond één schaatser aanwezig. Zij discussieerden onder meer over de vraag of ze zondag nog wel moesten starten. ,,De Canadezen stelden voor niet meer te verschijnen, maar het was te kort dag om daarover een eenduidig oordeel te krijgen'', stelde Wennemars. Het ligt in de bedoeling in de toekomst voor elke internationale wedstrijd samen te komen. Wennemars: ,,Iedereen klaagt wel over slechte omstandigheden, maar als je zelf niets doet, verandert er ook niets. Als je iets doet, moet je een blok vormen.'' Volgens de sprinter uit de SpaarSelect-ploeg zaten de rijders op één lijn.

Zijn coach Peter Mueller vond de locatie in een buitenwijk van Warschau lachwekkend. ,,Dit is geen promotie, maar beschadiging. Triest voor de schaatssport. Het is hier gevaarlijk. Op dat smerige ijs is de kans op valpartijen groot. Met wat pech is het hier einde seizoen of zelfs einde carrière. Daar train je niet al die tijd voor. Als het aan ons ligt, komen we hier nooit meer terug.'' Andrea Nuyt had nog nooit zulk slecht ijs gezien. ,,Het is zonde van zo'n wedstrijd. Iedereen baalt ervan. Er is hier helemaal geen sfeer.''

De Zweedse schaatser Magnus Enfeldt zal de standpunten van de schaatsers aan de ISU voorleggen. Hij is een van de twee vertegenwoordigers van de rijders in de topsportcommissie van de ISU. De rijders spraken ook over de officials die het ijs met schoenen betreden en de planning van de WK afstanden. ,,Daar worden de 500 en 1.500 meter op dezelfde dag gereden'', zei Wennemars. ,,Het is onmogelijk beide afstanden te rijden.'' De tweede bijeenkomst van de schaatsers is komende vrijdag, een dag voor de wereldbekerwedstrijden in Innsbruck.

Topsportcoördinator Ab Krook van de schaatsbond (KNSB) legt de verantwoordelijkheid juist bij de schaatsers en trainers. ,,De schaatsers hebben vertegenwoordigers in de ISU, en de coaches zijn verenigd in de trainerscommissie. Zij moeten dit aankaarten. Maar ze hebben gelijk, dit is slecht. Van het dak waait allerlei vuil op de baan, tot steentjes toe. En dan volgend jaar Boedapest, dat schijnt nog slechter te zijn. Met de grote belangen van tegenwoordig kan dit echt niet.''

Krook pleit voor een betere planning en meer wedstrijden in overdekte hallen. ,,Natuurlijk moet je wedstrijden buiten organiseren, maar doe dat in januari en februari, als de kans op slechte weersomstandigheden kleiner is. En ga dan naar bijvoorbeeld Inzell, waar ze heel goede ijsmakers hebben. Daarbij hebben we nu toch een behoorlijk aantal overdekte banen. En dan organiseert de ISU tot mijn verbazing volgend seizoen drie van de vier grote titeltoernooien buiten: in Boedapest, Inzell en Baselga di Piné. Alleen de WK afstanden zijn overdekt, in Salt Lake City. Onbegrijpelijk.

,,De schaatsers die hier in het voordeel waren, zijn de mentaal sterken geweest. Als je dan toch moet rijden, gooi je de bezwaren opzij en ga je ervoor. Die instelling helpt je hier meer dan klagen.''