Schaatsen met vallen en opstaan

Marathonschaatser Rob van Meggelen won zaterdag de tiende wedstrijd in de strijd om KNSB-cup op oppermachtige wijze. Op zwaar ijs en in winterse omstandigheden reed hij op de buitenbaan in Eindhoven drie ronden voor de finish weg van de kopgroep, met favorieten Jan-Maarten Heideman en Koen Lankhaar in de gelederen. Vorig jaar won de Amsterdammer de marathons in Haarlem en Groningen en eindigde hij als tweede in het eindklassement. Dit jaar lacht het geluk Van Meggelen na drie valpartijen in negen wedstrijden Van Meggelen (36) eindelijk weer toe.

Voelde je de overwinning in Eindhoven als een opluchting?

Van Meggelen: ,,Ik ben enkele malen in de massasprint gevallen. Dat duwen en trekken bevalt me helemaal niet. Daarom heb ik het dit keer anders aangepakt. We hadden met een kopgroep van negentien schaatsers al een ronde voorsprong op het peloton. Er zaten veel favorieten voor de eindoverwinning in de kopgroep. Ik voelde me goed, dus heb ik de sprong gewaagd. Niet te lang twijfelen, aanzetten, niet omkijken en snoeihard doorrijden.''

Is de vorm van vorig seizoen weer terug?

,,Vorig jaar reed ik goed en eindigde ik als tweede in het klassement van de KNSB. Dan zijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen hoog gespannen. Die kon ik in eerste instantie niet waarmaken. Ik kwam een aantal keren ten val waardoor je niet meer direct bij de favorieten meer wordt geschaard. Tijdens de trainingen heb ik mijn fouten geanalyseerd en die probeer ik nu te voorkomen, met succes. Ik heb de videoband van de wedstrijd al `tig' keer bekeken en het blijft genieten.''

Is intensief trainen de enige sleutel tot dat succes?

,,Nee, het is een complex van factoren. Ik voel me goed en daarnaast gebruik ik sinds afgelopen zaterdag ander materiaal. Ik reed op schaatsen die hoger zijn en stuggere ijzers hebben. Dat heeft effect gehad, dus gebruik ik ze bij de volgende wedstrijd weer. Er zit gelukkig een stijgende lijn in mijn prestaties.''