Patijn ergert zich aan Van Riessen

Burgemeester Patijn van Amsterdam heeft vanmorgen bij de korpsleiding van de Amsterdamse politie opheldering gevraagd over uitlatingen van hoofdcommissaris J. van Riessen. Patijn is geïrriteerd over de kritiek die Van Riessen dit weekeinde gaf op de aanpak van problemen in de Bijlmermeer.

Van Riessen, na korpschef J. Kuiper de tweede man bij de politie, zei zaterdag in Het Parool dat een gebrek aan visie bij de gemeente de Bijlmer nekt. De leegloop van winkelcentrum Kraaiennest komt volgens Van Riessen doordat de gemeente de bedrijven geen duidelijkheid geeft over de toekomst. Hij vindt dat de gemeente spoedig met een masterplan voor investeringen moet komen, overigens ook voor Amsterdam-West. ,,Ik wil de gemeente waarschuwen: wees daar niet te laat mee.''

,,Schoenmaker, blijf bij je leest'', reageert Patijn. ,,Het is al zo moeilijk in Zuidoost. Dit draagt bij aan het beeld dat we daar te weinig doen, terwijl er juist enorm veel verandert.'' Van Riessen heeft zich volgens Patijn niet gehouden aan het een `communicatieprotocol' dat in het driehoeksoverleg (burgemeester, hoofdofficier en korpschef) is vastgesteld. Hierin is afgesproken terughoudend te zijn met opmerkingen over elkaars beleidsterrein en elkaar vooraf in te lichten over kritische uitlatingen. Juist uitlatingen van Van Riessen over de nieuwe strenge aanpak `Streetwise' van overtredingen, waren vorig jaar aanleiding het protocol op te stellen.

Van Riessen zegt overigens dat het bedrijf Kwik Fit misbruik maakt van het slechte imago van de Bijlmer. Het bedrijf beweerde uit Kraaiennest te vertrekken omdat het er te onveilig zou zijn. Volgens Van Riessen was al lang duidelijk dat de garage wordt gesloopt. Het bedrijf is het niet eens met de voorgestelde nieuwe locatie, aldus Van Riessen.