Opschudding (D66) heft zichzelf op

Opschudding, de vernieuwingsbeweging binnen D66, heft zichzelf op. Volgens de oprichters van Opschudding heeft de beweging zijn belangrijkste doelen binnengehaald.

Lef, de politieke beweging waarin leden van Opschudding samenwerken met Niet Nix, de jongerenbeweging van de PvdA, gaat verder als onafhankelijke organisatie. ,,Als zelfstandige, onafhankelijke beweging lukt het beter om mensen die nu nog helemaal niet bij partijen betrokken zijn, voor de politiek te interesseren'', meent D. Hesseling, een van de oprichters van Opschudding.

Tot de belangrijkste doelen die Opschudding inmiddels heeft gerealiseerd, rekent Hesseling onder meer de aanvaarding van het etiket `sociaal-liberaal' door de partij. Dat etiket moet D66 een duidelijker eigen identiteit geven. Ook wordt het partijreferendum binnen D66 ingevoerd. Verder zijn deelnemers aan Opschudding benoemt op belangrijke functies binnen D66. Zo was L. van der Laan lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen.

Als het vernieuwingsproces binnen D66 stokt, kan Opschudding opnieuw worden opgericht, zo onderstreept Hesseling. ,,Die dreiging blijft wel boven de partij hangen.'' Volgens Hesseling is het altijd de bedoeling geweest om Opschudding na een beperkte periode op te heffen. ,,Met een vernieuwingsbeweging moet je geen vijf jaar door gaan, want dat zou betekenen dat de partij dood is.''

Tot de doelen die Opschudding niet heeft kunnen realiseren, rekent hij de invoering van het partijvoorzitterschap als een betaalde, fulltime functie.