Nieuwe top Elsevier onthult strategie

Uitgever Reed Elsevier komt deze week met een `tussentijds bericht'. De onlangs aangetreden bestuursvoorzitter Crispin Davis onthult daarin zijn nieuwe strategie.

Beleggers hebben hoge verwachtingen van de nieuwe strategie van Reed Elsevier, die de nieuwe topman Crispin Davis donderdag in een `tussentijds bericht' zal ventileren. Het vertrouwen is zelfs zo groot dat het aandeel Elsevier op de Amsterdamse effectenbeurs de afgelopen week bijna tien procent in waarde won. Het aandeel steeg van 9,35 euro op maandag (openingskoers) tot 10,19 euro op vrijdag (slotkoers).

President-commissaris Morris Tabaksblat van het Brits-Nederlandse uitgeversconcern kondigde in augustus bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat Elsevier zich ging ,,herbezinnen'' op zijn strategie. De toen juist aangetreden bestuursvoorzitter Davis zou een paar maanden uittrekken voor een ,,gedetailleerde inspectie'' van alle bedrijfsonderdelen en van de groep als geheel om uiteindelijk te komen tot een nieuw ,,plan van actie'' voor Reed Elsevier. Dat plan wordt weliswaar pas volgend jaar maart gepresenteerd, maar analisten verwachten dat Davis er donderdag ook een en ander over zal loslaten.

De uitgever heeft dat overigens niet aangekondigd. Formeel behelst het bericht alleen de `trading update' die het concern altijd begin december afgeeft en waarin het kort ingaat op de gang van zaken bij de drie divisies wetenschappelijke informatie, professionale informatie en vakinformatie.

Vooral de laatste divisie zit in de problemen. De Amerikaanse dochter Cahners (vaktijdschriften) heeft de winst in het eerste halfjaar zien halveren en zowel bij Cahners als de Nederlandse dochter Elsevier Bedrijfsinformatie zijn reorganisaties doorgevoerd.

De Amerikaanse dochter Lexis-Nexis, die via een online-databank juridische informatie verkoopt, kampt met een afkalvend marktaandeel. Lexis-Nexis is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met de databank Westlaw van de Canadese uitgever Thomson.