Nieuwe leider gaullisten

Michèle Alliot-Marie is de nieuwe voorzitter van de Rassemblement pour la République, de partij van president Jacques Chirac. De verkiezing maakt een eind aan een bestuurscrisis die duurt sinds links in 1997 de verkiezingen in Frankrijk won.

Alliot-Marie kreeg twee derde van de uitgebrachte stemmen na een maandenlange campagne en een stemming in twee rondes. Het is de eerste keer dat een grote politieke partij in Frankrijk door een vrouw geleid gaat worden. President Chirac heeft de nieuwe voorzitter gefeliciteerd, en haar verkiezing een ,,teken van rijpheid van de RPR'' genoemd. De kandidaat die hij achter de schermen steunde, Jean-Paul Delevoye, kreeg maar eenderde van de stemmen in de tweede ronde.

Michèle Alliot-Marie is burgemeester van Saint-Jean-de-Luz in Frans Baskenland. Zij is lid van de Assemblée Nationale en was onder meer minister van Sport- en Jeugdzaken van 1993 tot 1995.