Nederlands zwemsucces

Met een dubbele overwinning op de vrijeslagnummers heeft Pieter van den Hoogenband bij de US Open in San Antonio bewezen de snelste zwemmer van het seizoen te zijn. Werd hij donderdag op de 50 meter nog verslagen door de Amerikaan Muhammad Sabir, in het weekeinde zegevierde de 21-jarige Brabander op zowel de 100 als de 200 meter vrije slag.

Van den Hoogenband versloeg vrijdagnacht op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, de Australiër Michael Klim, de regerend wereldkampioen op de dubbele afstand. Met zijn 49,18 bleef The Dutch Dolphin ruim een halve seconde verwijderd van de tijd (48,47) waarmee hij eind juli in Istanbul de Europese titel opeiste. In de series had Klim, zoon van een Poolse immigrant, nog de snelste tijd neergezet, 49,17.

De Nederlandse zwemploeg, met behalve Van den Hoogenband verder Marcel Wouda, Kirsten Vlieghuis en Carla Geurts, greep het sterkbezette toernooi in Texas aan om ritme en vertrouwen op te doen in de aanloop naar de Olympische Spelen, volgend jaar in Sydney. Daarin slaagden vooral de mannen, hoewel Wouda vrijdag de finale van de 400 wisselslag liet schieten. ,,Een bewuste keuze'', verklaarde hij gisteren. ,,Jacco (zijn trainer Verhaeren, red.) en ik hebben nog onvoldoende werk verricht voor dit zware nummer en ik wilde me niet het leplazerus zwemmen.''

Wouda kwam zaterdag wel uit in de finale van de 200 meter schoolslag. Temidden van de specialisten realiseerde hij de tweede tijd, 2.16,17. De 27-jarige Brabander evenaarde daarmee zijn persoonlijk record, daterend uit 1993. ,,Een magistrale race'', constateerde Wouda, die slechts 6 6 honderdste moest toegeven op de Canadese winnaar, Morgan Knabe.

In San Antonio boekte Vlieghuis een bescheiden succesje met de zesde plaats op de 800 meter vrije slag. De Japanse Sachiko Yamada zorgde voor sensatie door in 8.32,83 de Amerikaanse wereld- en olympisch kampioene Brooke Bennett (8.32,91) af te troeven. Vlieghuis tikte aan na 8.39,99.

Van den Hoogenband en Wouda vervolgen hun olympische voorbereiding deze week in Lissabon, waar donderdag de EK kortebaan (25 meter) beginnen.