`Mijn hemel, ze kussen elkaar op de wang'

Minder mensen dan verwacht waren op het huwelijk van de Belgische kroonprins afgekomen. ,,Het was te strak geregeld.''

,,Die gaat vrijwillig in gevangenschap'', gromde een oudere klarinettist van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen toen Mathilde d'Udekem d'Akoz zaterdag het huwelijksregister tekende. Hij zat, in vol ornaat, in de kathedraal waar de Kapel na de ruim twee uur durende huwelijksplechtigheid van prins Filip en Mathilde het Belgische volkslied, de Brabançonne, zou spelen. ,,Als ik hier professioneel niets te zoeken had, was ik niet gekomen,' voegt hij er schamper aan toe. ,,Moet u nagaan wat dit de belastingbetaler kost. Het is een schande. Waarom ik dan toch voor de koning werk? Wel, een mens moet toch eten?!''

Deze muzikant was niet de enige Belg voor wie de trouwerij een beetje tegenviel. Om te beginnen waren er, ondanks de uitgedeelde gratis treinkaartjes, maar 40.000 mensen naar Brussel getrokken om het spektakel te zien, in plaats van de verwachte 200.000. In de metro kon je rustig zitten, de stad was – behalve bij de dranghekken langs het parcours – totaal uitgestorven. Iedereen was blijkbaar afgeschrikt door de verwachte stormloop en de slechte weersvoorspelling. Maar ook de kijkcijfers vielen tegen. Hoewel de Vlaamse en Waalse tv-kanalen voor het eerst in tijden samen de uitzendingen verzorgden, zorgden veel camera's door hun vaste, protocollaire opstelling voor statisch beeld dat zich moeilijk van enig zinnig commentaar liet voorzien. ,,Het was te strak geregeld,'' zei de 27-jarige Francine, die met haar vriend langs het parcours op een gesloten prullenbak had plaatsgenomen, ,,ik viel erbij in slaap.'' Naast haar rukten hele families de plastic Belgische vlaggetjes al van de dranghekken.

Na het uitzinnige royalisme van de afgelopen maanden leken veel Belgen weer vervallen in hun vertrouwde sarcasme. Het was een beetje zoals sommigen hadden voorspeld: nu het Belgische koningshuis zich eindelijk enigszins openstelt voor volk en media, moet het die doelgroepen ook iets meer ,,Disneyland en Walibi'' bieden. De afgelopen maanden was dat gelukt: Mathilde en Filip trokken door het land, kranten konden de hofkok interviewen (,,Paola heeft iets met stoofpotjes'') en hofkapper Monsieur Claude, en op het verlovingsfeest dansten gewone onderdanen op Belgische rock. Maar juist dat soort vermaak, daar schortte het zaterdag aan. Mathilde zag er in haar hooggesloten, kreukloze witte jurk uit als een non, vonden velen. Het sprookje waar België zo graag in wilde geloven, van de prinses als redster van het ondergestofte, ontoegankelijke koningshuis, liep zaterdag zijn eerste deuken alweer op.

De redster had meer van vlees en bloed moeten zijn, tussen bruid en bruidegom had toch iets van passie moeten vonken: het gretig gemaakte volk had duidelijk meer drama gewild. Maar prins Filip toonde weinig emotie. En de diep-religieuze Mathilde, die vaak met haar moeder naar Lourdes is geweest, was letterlijk en figuurlijk ingesnoerd door protocol. Filip vroeg haar in de kathedraal in de drietalige dienst (Frans, Nederland en Duits) in het Nederlands ten huwelijk, en zij antwoordde in het Frans. In het stadhuis was het precies andersom.

Het was voorbeeldig Belgisch, maar iedereen weet dat zij samen Frans spreken. De vrouwelijke genodigden, meest van koninklijken of addellijken bloede, droegen volgens voorschrift korte of halflange rokken en allen een hoed. Het resultaat: honderden bedaagde tailleurs met bontkraagje van dezelfde snit, en een omslagdoek voor de kou buiten. Vanwege de hoogwaardigheidsbekleders wemelde het overal van de veiligheidsagenten met stukjes plastic in hun oor. En het enige wat de haast onbeweeglijke bruid en Filip tot veler ongenoegen uitwisselden, waren zedige luchtkussen. ,,Mijn hemel!'' kreunden zelfs sommige gasten in de kathedraal, ,,ze kussen elkaar op de wang!!''

Royalty-watcher Jan van den Berghe zei vorige maand al tegen Het Laatste Nieuws: ,,Het koninklijk theater, met al zijn geheimen en intriges, spreekt de mensen aan''. Maar ,,als je het paleis te fel in het zonnetje zet, ga je ook de barsten en de fouten zien''. Waar mensen zich aan verlekkerden, zaterdag, toen de stoet voor de lunch naar het paleis was vertrokken, was dan ook niet dat ze een glimp van de stram wuivende Mathilde hadden opgevangen. Nee, dat was het gerucht dat prins Laurent, de onbezonnen jongste broer van de bruidegom, in plaats van bij zijn tante Paola gauw bij de zusjes van Mathilde in de auto was gesprongen. Wat verder overbleef, was een parcours van 1,8 kilometer vol dampende paardendrollen.