Knippernijntje

Nijntje, nachtlampje met geluidssensor voor kinderen van 0 tot 6 jaar ; licht op zodra het nabij slapende kind een geluid maakt en dooft automatisch na drie minuten stilte. Prijs: ƒ 29,95 (Philips)

Nijntje, het geesteskonijn van Dick Bruna, maakt volgens Philips `spontane en vrolijke reacties los bij kinderen.' Reden genoeg voor de producent om het figuurtje te laten functioneren als nachtelijk knipperlicht. Geeft uw kind een kik tijdens de slaap? Dan wordt het onmiddellijk `gerustgesteld en getroost' door een oplichtend en vrolijk lachend Nijntje.

Ideaal dus, voor kersverse ouders met slapeloze nachten door een huilende baby? Een rondje langs een aantal consultatiebureaus levert een ander beeld op. `Vreselijk', `Hebben ze zich wel verdiept in het slaapgedrag van kleine kinderen?'en `Hier worden kinderen stapelgek van'.

Marianne Jansens, Amsterdamse moeder van de vijf maanden oude Tim kreeg een Nijntje nachtlamp cadeau. ,,Tim huilde 's nachts veel, maar sliep dan met een beetje geluk vanzelf weer in. Door dit lampje wordt zijn aandacht juist getrokken en blijft hij schreeuwen. Twee lange nachten heb ik het uitgeprobeerd. Nu heb ik het lampje in het portiek hangen. Zodra er iemand op de deurbel drukt, gaat Nijntje aan.

Zingende oliebol

Decemberzegels, een velletje postzegels met een gereduceerde prijs (55 cent per zegel), ontwikkeld voor de kerst- en oudejaarspost. Dit jaar ontworpen door onbekende Nederlanders. Te koop van 30 november tot 6 januari. Prijs: 20 zegels voor ƒ 11,00. Oplage: ruim 200 miljoen. (PTT Post)

Het is de dertiende keer dat PTT Post ze uitbrengt: de december-, of in de volksmond, kerstzegels. Omdat het de laatse editie van deze eeuw betreft, nodigde PTT vorig jaar heel Nederland uit creatieve hoogstandjes in te sturen. Bijna 6.000 inzendingen waren het gevolg.

Een deskundige jury met daarin onder anderen Goede Tijden Slechte Tijden-sterren Guusje Nederhorst en Reinout Oerlemans, en kookgek Joop Braakhekke, bogen zich over de selectie van de twintig uitverkorenen.

De winnende ontwerpen zijn onder meer `De lachende kerstman', `De zingende oliebol' en `De millenniumkater'. Grafisch ontwerpers Just van Rossum en Erik van Blokland maakten er officiële postzegels van.

,,Ik had graag een echte postzegelverzamelaar in de jury gezien'', zegt Evert van der Veen, secretaris van Filatelie Vereniging Gabriël in Nunspeet, de oudste thematische vereniging van postzegelverzamelaars in Nederland. ,,Onze vereniging houdt zich bezig met postzegels met een religieuze afbeelding. De kerstzegels zijn daar bij uitstek geschikt voor.''

ARANKA KLOMP