Internationaal

LONDEN

De telecom-sector stond vanmorgen opnieuw in het brandpunt van de belangstelling van beleggers op de Europese beurzen. In Londen steeg Vodafone 1,8 procent, door een groeiend vertrouwen van beleggers in het welslagen van het vijandige bod op het Duitse Mannesmann. Branchegenoot Telewest Communications werd mee omhoog gesleept en noteerde 6 procent hoger. Ook de Britse banksector, al lange tijd in beroering door het gevecht om NatWest, trok vanmorgen de aandacht. Hypotheekbank Abbey National ging 2,1 procent omhoog, nadat een krant dit weekeinde meldde dat Lloyd's TSB interesse zou hebben in een fusie ter waarde van 70 miljard pond.

Minder gunstig was het nieuws in de Financial Times dat Railtrack voor zijn investeringen contant geld moet ophalen op de beurs door middel van de uitgifte van aandelen. Het aandeel Railtrack daalde bijna 5 procent, doordat beleggers zich zorgen maken over de kostenoverschrijdingen bij het railnetwerk. De FTSE-index steeg 8 punten naar 6.750 punten.

FRANKFURT

Mannesmann ging op de beurs in Frankfurt 2,1 procent omhoog tot 229,75 euro, doordat beleggers ook hier verwachten dat het bod van Vodafone kan slagen. De krant Welt am Sonntag meldde gisteren dat enkele beleggers in Hamburg de directie van Mannesmann voor de rechter willen slepen omdat zij het bod heeft afgewezen. Concurrent Deutsche Telekom daalde 2,4 procent als gevolg van winstnemingen na de recordstijging afgelopen vrijdag, toen het fonds 6,5 procent won. De DAX-index ging dankzij het hogere slot in New York vrijdag omhoog en noteerde rondom het middaguur 38 punten hoger op 6.158 punten.

PARIJS

Op de nogal richtingloze beurs in Parijs was een hoofdrol weggelegd voor France Telecom, zwaargewicht in de beursindex. Het kredietbeoordelingsbureau Moody's verlaagde zijn waardering voor langlopende schulden van Aa1 tot Aa2, wat de koers van het aandeel met 1,3 procent drukte op 116,60 euro.

Beleggers zien nu bij France Telecom, dat vorige week een record noteerde op 121,1 euro, ,,de groeiende ondernemingsrisico's als gevolg van de snel expanderende internationele investeringsstrategie'' zoals Moody's dat noemt. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 20 punten hoger op 5.488 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft op de eerste handelsdag van de week winst kunnen boeken. De Nikkei-index steeg met 139 punten tot 18.507, een stijging van 0,75 procent. De beleggers voelden zich meer geïnspireerd door de winst die Wall Street afgelopen vrijdag liet zien dan door de krimpende Japanse economie.