Hoofdstad Tsjetsjenië omsingeld

De resterende vijftigduizend inwoners van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny kunnen geen kant meer uit nu Russische legereenheden alle toegangswegen van en naar de stad in handen hebben.

Het Russische leger stelde vandaag de burgers in Grozny een ultimatum: ze moeten de stad voor zaterdag hebben verlaten. Wie daarna nog in de stad is, wordt als een terrorist beschouwd.

,,De slag om Grozny is begonnen'', kondigden de rebellen van de afvallige deelrepubliek via hun website (kavkaz.org) aan. Zij ontkenden dat de Russische omsingeling compleet is: door de bossen zou de bevoorrading van de belegerde hoofdstad gewoon doorgaan. De Tsjetsjenen zeggen genoeg wapens en munitie te hebben om Grozny te verdedigen. De strijders vermijden de wegen, omdat die in handen van de Russen zijn. De Russische generaals stellen een bestorming van Grozny voorlopig uit; wel worden de buitenwijken continu met veldgeschut bestookt.

Moskou heeft aangekondigd vandaag een vluchtcorridor te openen, als laatste uitweg voor zieken en bejaarden. Maar de burgemeester van Grozny, Letsja Doedajev, waarschuwt dat er geen vervoer is. De verzwakte burgers zijn volgens hem niet in staat de lange tocht te voet af te leggen.

Het Tsjetsjeense opperbevel onder leiding van president Maschadov heeft zijn hoofdkwartier al eerder van Grozny naar het bergdorp Sjali verplaatst. ,,We zullen ons concentreren op guerrillatactieken'', zei hij zaterdag op de Tsjetsjeense tv. ,,We trekken ons terug uit steden en dorpen en lokken de vijand de bergen in.'' Ook Russische generaals hebben gezegd dat de Tsjetsjenen steeds vaker guerrillatactieken toepassen.

De Russische verovering van het strategische plaatsje Argoen, vijftien kilometer ten oosten van Grozny, verliep dit weekend zonder noemenswaardige tegenstand. Maar bij de zuidelijke toevalswegen naar Grozny liepen de Russen in een hinderlaag. Er zijn geruchten over een bloedbad bij het dorp Alchan-Joert, waar vluchtelingen ,,honderden soldatenlijken'' zouden hebben gezien.

De Russische oorlogsmachine richt zich nu op de belegering van Grozny en het zuidelijker gelegen Oeroes-Martan. De legertop is overgegaan tot de inzet van een pro-Russische eenheid van Tsjetsjenen onder aanvoering van ex-burgemeester Bislan Gantimirov van Grozny, die speciaal voor dat doel uit een Moskouse gevangenis is ontslagen. Deze wegens fraude veroordeelde Tsjetsjeen zou dit weekeinde namens de Russen drie dorpen hebben veroverd.

De Russische oorlogsinspanning in de Kaukasus blijft in Rusland zelf intussen zeer populair. Het brein achter de operatie, premier Vladimir Poetin, herhaalde gisteren dat hij nauwe banden met het Westen wil ,,maar niet ten koste van het uiteenvallen van de Russische Federatie''. Na lang dralen heeft Moskou de voorzitter van de OVSE, Knut Vollebaek, uitgenodigd voor een bezoek aan het oorlogsgebied op 14 en 15 december. Eerder was het bezoek toegezegd, maar Moskou weigerde geruime tijd een tijdstip te bepalen.

    • Frank Westerman