Het digitaal te kopen boek blijft vaak zoek

Nederland is nog geen virtueel winkelparadijs. Dat merkt de surfende klant die bijvoorbeeld op zoek is naar een paar sportschoenen of een nieuwe televisie. Er zijn nauwelijks Nederlandse winkels en leveranciers die via Internet producten te koop aanbieden en ze voor een redelijke prijs thuisbezorgen.

Een van de weinige producten die wel volop via het web te koop zijn, zijn boeken. Behalve enkele Nederlandse aanbidders, waaronder Bruna, BoekNet en individuele boekwinkels als Scheltema, Atheneum en Donner, zijn er ook twee buitenlandse bedrijven die Nederlandse boeken aanbieden: het Duitse Bertelsmann en het Belgische Proxis. De verschillen in prijs, verzendkosten, levertijd, service en kwaliteit van de website van de boekwinkels zijn zo groot dat een vergelijkend warenonderzoek de moeite waard is. Wat kost De eeuw van mijn vader van Geert Mak en de nieuwe Van Dale bij de verschillende online boekwinkels en hoe snel heeft u de boeken in huis?

Bruna hanteert, net als de andere Nederlandse boekensites, de vaste boekenprijs en rekent 49,90 gulden voor 'De eeuw van mijn vader'. De Van Dale is via de Bruna-site niet te vinden. Geert Maks nieuwe boek is overigens bij Bruna alleen aan de hand van de titel te vinden en niet op auteur. Bruna belooft bestellingen binnen vijf dagen thuis te bezorgen en rekent tijdelijk geen bezorgkosten (www.bruna.nl).

Boekwinkel Scheltema heeft zowel de Van Dale als Geert Mak, maar vermeldt nergens op de site hoe hoog de verzendkosten zijn. ”Het moet wel ergens staan”, zegt Jan Hilkemeijer van Scheltema, die verantwoordelijk is voor de website. Ook het daadwerkelijke bestellen is nogal moeizaam bij Scheltema. De klant wordt niet, zoals op Internet gebruikelijk, gevraagd de bestelling te bevestigen. Een keer verkeerd klikken, kan dus een ongewenste aankoop opleveren (www.scheltema.nl).

De site van BoekNet, een initiatief van verschillende Nederlandse boekwinkels en uitgevers, is zo onduidelijk van opzet dat een boek kopen bijna onmogelijk is. De zoekterm 'Van Dale' levert meer dan 2.000 resultaten op. Ook na eindeloos klikken en zorgvuldig lezen is het nieuwe woordenboek niet te vinden. Bij 'De eeuw van mijn vader' is het nog erger. De zoekmachine van BoekNet spuwt liefst 22.205 titels uit die op 'De eeuw van mijn vader' lijken. Maks boek zit niet bij de eerste dertien hits. Pas na de veertiende titel is het gewenste boek. De verzendkosten bedragen 2,51 gulden, maar hoe het boek besteld moet worden blijft schemerachtig.

Op de Nederlandse site van Bertelsmann Online (BOL) is de Van Dale ook niet te vinden. Het bestellen van Geert Maks werk is geen probleem. Stap voor stap wordt de klant voor 49,90 (ook het Duitse BOL houdt de vaste Nederlandse prijzen aan) en 3,95 gulden verzendkosten (vaste prijs, ongeacht het aantal boeken) wordt het boek na 2 dagen bezorgd. Na ontvangst kan de klant via een acceptgiro betalen (www.nl.bol.com).

De Van Dale is zo gevonden bij de Belgische internetboekhandel Proxis. Omdat Proxis niet gebonden is aan de vaste boekenprijs, biedt het 23 procent korting op de Nederlandse prijs. 259,48 gulden in plaats van 339 kost het woordenboek. Proxis bezorgt binnen een dag of veertien voor 3,82 gulden plus 3,82 per boek. De verzendkosten vallen weg tegen de 20 tot 40 procent korting. In de meeste gevallen ligt de totaalprijs aanzienlijk lager dan in Nederland ('De eeuw van mijn vader' kost inclusief verzendkosten 43 gulden). Betalen hoeft pas na levering. Het verschuldigde bedrag kan naar een Nederlandse bankrekening worden overgemaakt. De service laat te wensen over. Als een boek niet binnen twee weken te leveren is, laat Proxis de klant gewoon wachten in plaats van even een e-mail te sturen (www.proxis.be).

Betalen is bij de meeste boekensites afgestemd op de wensen van de consument: wie Internet te onveilig vindt om zijn creditcardnummer in te vullen, kan ouderwets via bank of giro het verschuldigde bedrag overmaken. Aan de bezorging is te merken dat Nederland nog lang geen echte 24 uurs-economie is. Wie tussen 9 en 17 uur niet thuis is, moet zelf naar het postkantoor om de boeken af te halen en kan dan eigenlijk net zo goed naar een 'echte' boekwinkel.

E-mail: klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver