Handbalsters op WK bijna niet te stuiten

De Nederlandse handbalsters hebben bij het wereldkampioenschap in Stavanger een sensationeel resultaat geboekt. Ze werden groepswinnaar, onder meer door een ruime zege op de grote titelfavoriet Noorwegen (24-18). Morgen speelt Nederland daardoor in de achtste finale tegen Roemenië. Bij winst is het eerste doel bereikt: een plaats bij de laatste acht en daardoor de A-status bij NOC*NSF. Wanneer het team bij de eerste vijf eindigt, heeft de ontketende ploeg van bondscoach Bert Bouwer zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Bouwer was na de verrassende overwinning op thuisland Noorwegen bang voor een terugval in de laatste poulewedstrijd tegen Wit-Rusland. Die angst bleek ongegrond. Nederland won ondanks twee belangrijke afwezigen weer royaal: 29-24. De snelle opmars van zijn ploeg komt zelfs voor Bouwer onverwacht. De Nederlandse internationals stapten in mei '97 uit de competitie om alleen nog met het nationale team te trainen en te spelen. Ze volgden daarmee het voorbeeld van de volleyballers. In de handbalwereld was veel kritiek op het project van Bouwer en zijn `meiden met een missie'. ,,Als we nu niet bewezen hebben dat ons plan werkt, dan weet ik het niet meer'', zei speelster Monique Feijen na het duel tegen Noorwegen.

De nederlaag tegen Nederland voor eigen publiek kwam bij de Noorse speelsters hard aan. Noorwegen is een grote handbalnatie en won vorig jaar in Amsterdam nog de Europese titel. Het Nederlands team werd toen slechts tiende. Nederland wordt nu na de eclatante zege op Noorwegen als een medaillekandidaat beschouwd. Alle Noorse kranten schreven gisteren over een vernedering van hun ploeg. ,,Nu kunnen we het goud waarschijnlijk vergeten'', aldus het Dagbladet. Noorwegen herstelde zich gisteravond enigszins door Polen met 22-19 te verslaan. De thuisploeg eindigde daardoor gelijk met Nederland in poule A, maar het onderlinge resultaat gaf de doorslag over de eerste plaats.

De hoofdrol tegen Noorwegen in de volle sporthal in Stavanger was voor Jokelyn Tienstra. De 19-jarige keepster stopte veel ballen (23 van de 41 schoten). Ze brak het verzet van de thuisploeg, die niet meer dan achttien keer kon scoren. De Noorse speelsters zijn gewend om tijdens hun interlands minimaal 25 doelpunten te maken. Tegen Australië scoorde Noorwegen afgelopen week tijdens het WK zelfs 38 keer.

Sterspeelster Kjersti Grini, die als beste speelster ter wereld wordt beschouwd, kwam tegen Nederland niet verder dan één velddoelpunt. Ze reageerde haar teleurstelling af door Nicole Heuwekemeijer vlak voor tijd een elleboog in het gezicht te planten. Voor bondscoach Bouwer was dat het teken dat de winst binnen was. ,,Daar moet je van profiteren. Toen heb ik mijn ploeg nog even flink opgejaagd.'' Bouwer had vooraf al de kwetsbaarheid van de Noren opgemerkt. ,,Ze hadden drie wedstrijden ballen achter de rug gespeeld, steeds dik gewonnen, gefeest. En dan moet eens een omslagpunt komen.'' Bij Nederland was cirkelspeelster Olga Assink topscorer met acht treffers.

In de wedstrijd van gisteren tegen Wit-Rusland maakte Saskia Mulder liefst vijftien doelpunten. De speelster uit Oosterhesselen stond op een voor haar ongewone positie. Bouwer had haar van de hoek naar de rechteropbouw verschoven. Dat was noodzakelijk, omdat Nastasja Burgers door een knieblessure niet kon meedoen. Zo miste Nederland haar op papier beste twee speelsters. In de eerste WK-wedstrijd viel Ana Razdorov al uit en heeft daarna niet meer gespeeld.

Ook met een gehavende ploeg was Nederland goed opgewassen tegen Wit-Rusland. Het team blaakt momenteel van zelfvertrouwen. Verscheidene malen keek het team tegen een achterstand aan, maar in de slotfase liep Nederland alsnog uit (29-24). ,,We hebben elke wedstrijd een andere ster'', zei Bouwer, verwijzend naar de rol van topscorer Mulder.

Bouwer krijgt morgen in de achtste finales de tegenstander waarop hij had gehoopt. Roemenië werd, ondanks de zege van zaterdag op groepswinnaar Oostenrijk, vierde in poule B. Tegen die ploeg won Nederland vorig jaar tijdens het EK in eigen land zijn enige groepswedstrijd (30-23). ,,We zijn zó gelukkig met de resultaten'', zei Bouwer na de poulezege. ,,Maar eigenlijk gaat het nu pas beginnen.''