Grönloh krijgt geen geld voor `Brandend Zand'

Platenmaatschappij Universal Music legt de miljoenenclaim van Anneke Grönloh naast zich neer. De zangeres, die haar grootste hit scoorde met Brandend Zand, eist 2 tot 2,5 miljoen gulden van de platenmaatschappij aan niet betaalde royalty's. Volgens het bedrijf kan de zangeres de royalty's niet opeisen omdat de zaak verjaard is. Universal heeft dat in een brief aan Grönloh laten weten.

Het gevraagde bedrag is gebaseerd op het aantal verkochte singles in binnen- en buitenland, ruim 20 miljoen. Het aantal verkochte langspeelplaten, 1 miljoen, kan nog eens een claim van een miljoen opleveren. Grönloh stelt dat het bedrijf haar van 1963 tot 1992 niets heeft betaald aan royalty's. Universal stopte in 1963 met het uitbetalen van het dubbeltje per verkochte plaat omdat Grönloh een schuld van 60.000 gulden had bij de maatschappij, die destijds nog Phonogram heette. Toen de zangeres in 1992 informeerde of de schuld inmiddels was voldaan, werden de betalingen volgens haar hervat.

,,We hebben naarstig gezocht naar wat er nog te vinden is'', aldus directeur T. Roos van Universal Music. ,,We hebben het over een aantal jaren teruggevonden, maar het gaat om niks. Het is bijna koddig.'' Universal zegt dat de hoogte van de royalty's van 1978 tot 1987 varieerde van ,,een paar gulden tot 167 gulden''. De advocaat van Grönloh, mr. N. Beltman, overweegt naar de rechter te stappen. (ANP)