Economie van Japan krimpt weer

De Japanse economie is het derde kwartaal met 1 procent gekrompen, na twee opeenvolgende kwartalen met groei. De terugval heeft de Japanse regering niet verontrust.

,,Het gaat niet slecht met de economie'', zei minister Taichi Sakaiya (hoofd van het Economisch Planbureau) vandaag bij bekendmaking van de cijfers. Volgens hem ,,heeft de regering er vertrouwen in dat we het gestelde doel bereikten''. Dat doel is een economische groei van 0,6 procent voor het huidige begrotingsjaar, dat loopt van april 1999 tot en met maart 2000. Premier Keizo Obuchi herhaalde vandaag de uitspraken van Sakaiya.

Ook analisten in de particuliere sector reageerden niet bijzonder pessimistisch op de cijfers, al was het resultaat slechter dan algemeen werd verwacht. ,,Onze kijk is nog steeds dat de economie herstellende is'', zegt bijvoorbeeld Mamoru Yamazaki, analist bij Paribas. Peter Morgan, van effectenhuis HSBC, ziet eveneens lichtpuntjes: ,,Kapitaalsinvesteringen lijken hun dieptepunt te hebben bereikt en moeten volgend jaar weer gaan stijgen. Ook wint de export aan kracht, vooral in Azië.''

De beurs van Tokio reageerde evenmin verontrust op de negatieve groeicijfers. De Nikkei-index, de belangrijkste graadmeter, sloot vandaag op 18.507 punten, een winst van driekwart procent. De yen won aan kracht ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Werd vrijdag nog 102,38 yen betaald voor een dollar, vanmorgen was dat 102,16 yen.

Bij de vandaag bekendgemaakte cijfers van het bruto binnenlands product tonen alle componenten krimp. Zowel de particuliere consumptie en de uitgaven aan huisvesting als de investeringen van het bedrijfsleven zijn gedaald. Ondanks miljardeninjecties van de overheid ter stimulering van de economische groei is er nog steeds geen sprake van dat de particuliere sector de fakkel overneemt, zoals de regering hoopt. Opmerkelijk is overigens dat de consumptie slechts met 03, procent daalde, ondanks de aankondiging van forse personeelsreducties bij bedrijven. De investeringen van bedrijven namen met 2,1 procent af.

De grootste daling was zichtbaar in de overheidsinvesteringen; die namen met 8,5 procent af. Het stimuleringspakket dat premier Obuchi na zijn aantreden een jaar geleden aankondigde is duidelijk uitgewerkt. Het wachten is op het effect van het volgende pakket dat de regering onlangs aankondigde, en dat na de jaarwisseling in werking treedt. Vooralsnog blijft de economie afhankelijk van deze overheidsuitgaven die inmiddels hebben geleid tot een record overheidsschuld. Alleen de groei van het overschot op de betalingsbalans heeft de economie nog enige steun gegeven. Zonder deze groei – voor het eerst sinds een jaar – zou de krimp van de economie volgens het Planbureau 1,3 procent hebben bedragen. In 1997 en 1998 kromp de Japanse economie zes van de acht kwartalen. De eerste twee kwartalen van dit jaar kenden weer groei dankzij de stimuleringsmaatregelen.