De terugkeer van Bettine behaagt alleen de media

Onder leiding van Bettine Vriesekoop verloren de tafeltennissers van Lelystad United uit Amsterdam hun eerste wedstrijd in de play-offs met 4-1 van 't Zand uit Zeeland. ,,Mijn aanwezigheid had een impuls moeten zijn.''

Schrijf nooit een afscheidsverhaal over Bettine Vriesekoop. Als speelster keerde ze regelmatig terug op het hoogste niveau. Als moeder stond ze tien dagen na de bevalling in de trainingszaal. Als coach zat ze gistermiddag bijna drie uur achter de boarding van de Wethouder Verweyhal in Amsterdam-Oost. `Tante Betje' in de vermomming van Heintje Davids.

Ruim een maand na de geboorte van haar zoon en ruim een half jaar na de dood van haar levensgezel stond Vriesekoop in de schijnwerpers van de televisiecamera's. Haar aanwezigheid zorgde voor een ongekende journalistieke belangstelling bij een evenement dat meestal alleen door vrienden en familieleden wordt bezocht.

Cynici telden meer verslaggevers dan toeschouwers bij het duel tussen Lelystad United uit Amsterdam en 't Zand uit Middelburg. Camera's van RTL4, AT5, SBS6 en Omroep Zeeland stonden drie uur lang gericht op het bleke gelaat van de meeste succesvolle speelster in de nationale tafeltennishistorie.

,,Ik ben in het geheel nog niet in topvorm'', verklaarde Vriesekoop haar gelaten houding op de bank van Lelystad United. Ze was geschrokken van het aantal verslaggevers, alsof ze de impact van haar aanwezigheid had onderschat. Volgens aanvoerder Jonah Kahn van Lelystad United was één medespeler ongelukkig met de coaching van Vriesekoop. Hij was niet gewend aan zo veel pottenkijkers en speelde onder zijn normale niveau. De spelers van 't Zand behaalden een 4-1 overwinning.

Vriesekoop zat rustig op haar stoel. Ze scheeuwde niet en balde nooit haar vuisten. Ze nam nadrukkelijk afstand van haar imago van opgewonden standje. Was ze wel genoeg betrokken geweest? ,,De bezieling was er niet'', erkende ze na afloop. ,,Mijn aanwezigheid had voor een extra impuls moeten zorgen, maar ik heb niet de kans gehad een band met deze spelers op te bouwen.''

Volgende week valt de beslissing om het herfstkampioenschap bij de mannen. In Middelburg zal Vriesekoop niet van de partij zijn. Zij heeft dan verplichtingen bij haar werkgever De Treffers uit Klazienaveen. In de play-offs van de vrouwencompetitie treedt ze op als sparringpartner van haar ploeggenoten. In de Drentse wandelgangen is de verwachting dat Vriesekoop minimaal een enkelpartij voor haar rekening neemt tegen Den Helder. De 38-jarige kan nog steeds niet worden gemist.

Vriesekoop was gisteren de vervangster van Co Clausen. Hij moest zijn trainersschap bij Lelystad United onderbreken voor een vakantie naar Brazilië. Het vliegticket was al besteld voordat het contract met de club was getekend. Kahn deed een beroep op Vriesekoop, die haar ja-woord als een vriendendienst beschouwde. Ze had een verklaring voor de afwezigheid van de coach tijdens het hoogtepunt van het seizoen. ,,De Nederlandse competitie is niet professioneel.''

In de resterende spreektijd uitte Vriesekoop ouderwetse kritiek op het gebrekkige topsportbeleid van de nationale tafeltennisbond (NTTB). Ze hekelde de manier waarop het talent van Kalun Yu wordt verspild. De uitblinker van 't Zand mocht dit weekeinde niet meedoen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Griekenland. Volgens ingewijden kan Yu uitgroeien tot een internationale topspeler. ,,Geen ruzie maken is bij de bond belangrijker dan prestaties leveren'', sprak Vriesekoop uit eigen ervaring. Ze raakte in conflict met trainers en bestuurders.

In de wetenschap dat de rotte appels bij de NTTB niet snel verwijderd zullen worden, stelt Vriesekoop zich voorlopig niet beschikbaar voor de vacature van bondscoach. ,,Als ze me willen hebben, valt er te praten. Maar ik weet wat het is om twintig jaar ruzie te maken. Dat kost veel energie en gun ik niemand. Wij zouden ons moeten spiegelen aan de handballers en de volleyballers. Zij maken progressie. Wij gaan hard achteruit'', verduidelijkte ze haar standpunt.

    • Jaap Bloembergen