`Cubaanse affaire' suddert voort

Met een bloedeloos gelijkspel tegen HGC (0-0) spoelden de hockeysters van Rotterdam gisteren naar eigen zeggen de bittere nasmaak weg van een affaire die de gemoederen desondanks nog altijd in vuur en vlam zet. Geen wonder dat coach Caroline van Nieuwenhuyze de puntendeling van de nummer drie uit de hoofdklasse, na twee machteloze optredens tegen staartploegen Push (0-0) en Zwolle (1-1), als een overwinning beschouwde. ,,Zeker na alles wat er is gebeurd.''

Alle commotie begon ruim twee weken geleden, drie dagen na de verrassende zege op vice-landskampioen Amsterdam (2-1). In het bijzijn van de selectie zegde de Cubaanse Saray Lago de los Arcos het vertrouwen op in Van Nieuwenhuyze. Stomverbaasd was de coach die een jaar geleden nog de muren stond te witten in het door Rotterdam aangeleverde onderkomen van de exotische aanwinst. ,,Ik wist niet wat ik hoorde. De speelsters ook niet trouwens, want die kwamen meteen in opstand.''

Voorzitter Jan Hagendijk zag de bui al hangen toen Lago medio augustus terugkeerde van het zomerreces. ,,Een totaal ander mens stond voor onze neus. Niets deugde, op alles had ze wat op of aan te merken.'' Hagendijk ging het gevecht naar eigen zeggen aan, maar bemerkte al snel dat zijn pogingen tot mislukken waren gedoemd. ,,Problemen ga ik niet uit de weg. Sterker nog, als voorzitter dien ik die op te lossen. Ik heb een lange adem, maar als één plus één geen twee meer is, houdt alles op.''

,,Duistere krachten'' bespoedigden volgens Hagendijk het vertrek van de eigenzinnige Cubaanse. Wie of wat dat zijn, laat hij in het midden. ,,Ik kan een boek schrijven over deze affaire. Ik doe het niet, omdat ik geen mensen wil beschadigen.'' Niettemin koos Hagendijk in het clubkrantje onvoorwaardelijk partij voor Van Nieuwenhuyze. ,,Zij was de onbetwiste koploper van een grote groep mensen die erg veel aandacht en energie in Saray hebben geïnvesteerd'', schreef de voorzitter, die twee weken later één ding zeker zegt te weten. ,,Een aantal mensen op deze club is boos, heel erg boos.''

Boos is ook Benjamin de Leeuw, echtgenoot van Lago en voormalig bondscoach van Cuba. Maar net als Hagendijk houdt hij zich op de vlakte, ook al wierp hij de afgelopen weken zijn ,,hele hebben en houwen in de strijd om deze zaak tot een goed einde te brengen''. Die opzet mislukte. ,,Wat ik ook deed of zei, ik stuitte op een muur van onbegrip. Op mensen die in hun grenzeloze enthousiasme helaas niet weten waar ze over praten.''

De Leeuw (36) gaf vier jaar leiding aan de nationale ploegen van Cuba. Vorig jaar keerde hij terug in Nederland, met Lago in zijn kielzog. Mede op zijn advies sloot de inmiddels 24-jarige aanvalster zich aan bij Rotterdam. ,,Een jonge en enthousiaste club met al even jonge en enthousiaste mensen'', volgens De Leeuw.

Dat bleek een misvatting, zo valt op te maken uit de lezing van de hoofdpersoon zelf. Lago, in nagenoeg foutloos Nederlands: ,,Ik ga niet natrappen, dat heb ik zo met de coach afgesproken. Maar het klopt dat ik geen vertrouwen meer in haar heb. Alleen is dat slechts twee procent van het hele verhaal. De rest volgt nog wel een keer.''

Als echtgenote van De Leeuw bezit Lago formeel `een machtiging tot voorlopig verblijf'. Pas in februari 2001 mag de Cubaanse haar Nederlandse paspoort ophalen. Tot die tijd is ze volgens De Leeuw ,,gebonden aan tal van regels die de Nederlandse wet ons voorschrijft''. Hij geeft een voorbeeld: ,,Volgens de wet mag Saray slechts een logeerkamer bewonen, voor de rest dient ze bij mij in Amsterdam te zijn. Bij Rotterdam weigeren ze dat te begrijpen.''

Bondsregels staan een tussentijdse overstap naar een andere hoofdklasser in de weg, zoals de bij Amsterdam verbannen speler-coach Jacques Brinkman vorig jaar ondervond. Noodgedwongen traint Lago momenteel mee met ,,een van de drie clubs uit het Amsterdamse Bos'', aldus De Leeuw. Dat is hard nodig, weet hij. ,,Saray heeft een jaar lang ballen lopen vangen en niet meer dan dat. Haar techniek, waaronder haar sleeppush, is verwaarloosd.''

Van Nieuwenhuyze zit lelijk in haar maag met de affaire. ,,Hoe minder ik erover zeg, hoe beter het is. Laat ik het er maar op houden dat niemand een traan heeft gelaten toen ze hier de deur achter zich dichttrok.'' Volgens De Leeuw een gevolg van gebrekkige mensenkennis. ,,Cubanen zijn explosieve mensen. Als je goed met ze omgaat, blaas je bergen op. Ga je verkeerd met ze om, ontploffen ze in je gezicht.''