Cruz beloont geduld van Beenhakker

Met een scorende Julio Ricardo Cruz is Feyenoord een hele andere ploeg. De eigenzinnige Argentijn had sinds 29 augustus geen doelpunt meer in de Nederlandse competitie gemaakt. Zaterdagavond vond hij in de Nederlandse regen en hagel tegen Sparta (3-1) eindelijk weer twee keer het net. Daarom was de opluchting van trainer Leo Beenhakker begrijpelijk, mede met het oog op de Champions-Leaguewedstrijd tegen Olympique Marseille van morgen.

Soms zorgt Cruz er met zijn ongeïnspireerde aanwezigheid op het veld voor dat Feyenoord met tien man speelt. Ook in de eerste helft van de stadsderby tegen Sparta was zijn spel bar en boos. Maar dat gold voor de meeste spelers van Feyenoord. Beenhakker besloot in de rust Kornejev te wisselen en Cruz te laten staan. De trainer had de Argentijn meteen na diens zwakke optreden van afgelopen woensdag tegen Willem II al laten weten dat hij ook tegen Sparta weer zou worden opgesteld.

Cruz beloonde het engelengeduld van zijn trainer door op Spangen binnen zeven minuten, van de 52ste tot de 58ste minuut, twee prachtige treffers te maken – één met het hoofd en één met de linkervoet. De bal sloeg in beide gevallen via de binnenkant van de lat het doel in. Door die twee acties van Cruz was Feyenoord ineens uit de problemen. De doelpuntenmaker droeg na afloop in de kleedkamer zijn goals op aan Beenhakker. De trainer, die in de gelukkige omstandigheid verkeert om met de Argentijn in het Spaans te kunnen communiceren, sprak daarna lichtbewogen over ,,een beetje warmte in deze poel van jolijt''.

Maar ook Beenhakker kan niet verzekeren dat de crisis van Cruz nu is overwonnen. De trainer moest bekennen dat de spits zelfs voor hem soms ongrijpbaar is. Na het duel tegen Sparta vertelde Beenhakker dat op een vertederende manier, maar in slechte tijden is die houding van Cruz voor hem vervelend en hoogst irritant. De twee doelpunten van zaterdag deden Cruz zichtbaar goed. Hij was tijdens het restant van de wedstrijd opvallend actief en zeurde zelfs niet meer over overtredingen en vermeende overtredingen van tegenstanders. Het is echter afwachten hoe het morgenavond tegen Marseille met de bui van de Zuid-Amerikaan is gesteld.

Sparta toonde zaterdagavond aan dat Feyenoord kwetsbaar is. Wat PSV en Willem II de voorgaande wedstrijden tegen de landskampioen verzuimden, deed de ploeg van Rotterdam-West wel goed. De Spartanen zetten de ploeg uit Zuid vanaf de eerste minuut onder druk en die taktiek werkte goed. Feyenoord, dat volgens Beenhakker in de eerste helft ,,zonder gif'' speelde, was nergens. Verdiend kwam Sparta na twintig minuten door een doelpunt van Langerak op voorsprong. De thuisploeg verzuimde echter nog meer gebruik te maken van de lamlendigheid bij Feyenoord. Maar ook met een krappe 1-0 leek Sparta veilig. De rood-witte aanhang zag de eerste overwinning sinds vier jaar op de grote broer gloren en zong uitbundig dat Sparta ,,dé club van Rotterdam'' is.

Dat was na rust plotseling niet meer het geval. Daar waren twee redenen voor. De eerste helft had Sparta te veel kracht gekost en de ploeg van trainer Dolf Roks speelde bovendien niet goed in op de verandering in de opstelling van Feyenoord. Beenhakker posteerde Kalou naast Cruz in de punt van de aanval en invaller Cairo verving Kalou aan de zijkant. Feyenoord toonde toen aan wel met gif te kunnen spelen.

Na de treffers van Cruz bepaalde Kalou de eindstand op 3-1, maar het had ook makkelijk nog 4-1 of 5-1 kunnen worden. Cruz kreeg vlak na zijn tweede doelpunt kans op een echte hattrick. Zijn inzet werd op de valreep door Van der Meer geblokkeerd. ,,Wie is nu de club van Rotterdam?'', zongen de Feyenoord-fans in de tweede helft pesterig in de richting van de Spartanen. Hun club heeft in acht dagen negen punten behaald. Daardoor is er aansluiting met de top.

Of de Feyenoorders morgen tegen Marseille weer reden tot uitbundigheid hebben, moet nog blijken. Er heerst onzekerheid over het meespelen van Van Gastel. Deze stond tegen Sparta in de opstelling, maar moest tijdens de warming-up afhaken. Hij bleek nog last te hebben van zijn dijbeen. De Haan verving hem. Van Gobbel en Tomasson zijn de andere geblesseerden bij Feyenoord.

    • Hans Klippus