Clinton optimistisch over nieuwe ronde handelsberaad

In weerwil van zware internationale kritiek op het Amerikaanse voorzitterschap van de mislukte wereldhandelsconferentie toonde president Clinton zich zaterdag in een commentaar ,,optimistisch'' over de kansen om toch snel voortgang te maken met de liberalisering van de handel.

In een verklaring zei de president dat de komende maanden gebruikt moeten worden om de meningsverschillen die in Seattle naar voren kwamen, ,,te reduceren en een nieuwe ronde van onderhandelingen te lanceren''. Clinton stelt wel als voorwaarde dat een zich vernieuwende wereldeconomie een ,,menselijk gezicht'' krijgt.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky zei vrijdagavond na het echec van Seattle dat de WTO overeenkomstig eerdere afspraken nog volgende maand in Genève de onderhandelingen over verdere liberalisering van de landbouw en de dienstensector zal hervatten. Maar uit een commentaar van EU-commissaris voor landbouwzaken Franz Fishler bleek dat alle voorstellen voor concessies die de Europese delegatie in Seattle naar voren bracht, nu weer van tafel zijn.

Eensgezind verwelkomden actiegroepen die het straatbeeld in Seattle hadden gedomineerd de mislukking als een succes van hun streven. Maar de Nederlandse staatssecretaris Ybema toonde voor die houding geen enkel begrip. Veel problemen zijn nu juist op de lange baan geschoven, niet in de laatste plaats de achterstelling van de ontwikkelingslanden, alus Ybema.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Vedrine relativeerde de mislukking. Geen akkoord is onder deze omstandigheden beter dan een slecht akkoord, verklaarde hij. Europa heeft volgens Vedrine tijdens de vierdaagse conferentie een ,,ambitieuze, coherente en constructieve opstelling'' gekozen. Ook de Franse premier Jospin benadrukte dat het falen van de besprekingen niet moet worden gedramatiseerd, maar gaf de schuld wel aan ,,aan een aantal landen inclusief enkele zeer grote, die niet echt op zoek waren naar een compromis.''

De Duitse bondskanselier Schöder en de Spaanse premier Aznar die zaterdag in Berlijn op bezoek was, verklaarden dat er ,,zo snel mogelijk'' een nieuwe conferentie moet volgen. ,,Als groot exportland moeten wij daar alles aan doen, dat duldt geen uitstel. Maar de voorbereiding moet wel beter'', aldus Schröder.

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Clare Short waarschuwde gisteren in een tv-interview dat de suggestie van president Clinton om handelssancties af te kondigen tegen landen waar kinderarbeid wordt toegepast, de armoede alleen maar kan prolongeren. ,,Iedereen die dergelijke sancties bepleit, zegt eigenlijk: straf de armste landen en verminder hun handelsrechten. Zij zullen niet in staat zijn hun economie te laten groeien. Ze zullen voor altijd in armoede verkeren'', aldus Short, die de strijd tegen de kinderarbeid wel als een ,,zeer urgente zaak'' omschreef. (AFP, Reuters, AP)