Centrale bank verkoopt deel goudvoorraad

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat opnieuw de goudvoorraad verkleinen. De centrale bank is van plan in vijf jaar tijd driehonderd ton goud te verkopen, 30 procent van de voorraad. Dat goud was ooit bedoeld om de stabiliteit van de Nederlandse gulden te garanderen, maar het aanhouden van strategische goudvoorraden is overal ter wereld steeds minder vanzelfsprekend.

Hoeveel het goud gaat opleveren, hangt af van de prijs op het moment van verkoop. Bij de huidige goudprijs (20.000 gulden per kilo) is driehonderd ton goud zo'n 6 miljard gulden waard.

De Nederlandsche Bank gaat het goud verkopen om de aangetaste vermogenspositie op te vijzelen. Eind vorig jaar heeft DNB 5 miljard gulden overgemaakt aan de Staat. Het goud staat voor 13.000 gulden per kilo in de boeken. Bij de huidige goudprijs kan DNB dus op een boekwinst van ruim 2 miljard gulden rekenen. Dat wordt aan het vermogen toegevoegd.

De Staat wordt ook wijzer van de verkoop, omdat het `dode' goud wordt omgezet in geld waarop rente wordt ontvangen. De Staat, enig aandeelhouder van DNB, kan uiteindelijk op enkele honderden miljoenen guldens aan extra inkomsten rekenen. DNB weet nog niet of het geld in dollars of in euro's wordt aangehouden.

Het is niet voor het eerst dat DNB de goudvoorraden verkleint. Begin jaren negentig bezat de bank nog 1700 ton. (ANP)