Canadian legt zich neer bij overname

De Canadese luchtvaartmaatschappij Canadian Airlines heeft zich na een maandenlange strijd neergelegd bij een vijandig overnamebod van haar voornaamste concurrent, Air Canada. Daarmee is de weg zo goed als vrij voor de vorming van één nationale Canadese luchtvaartmaatschappij, die 80 procent van de Canadese markt in handen krijgt en in grootte 's werelds tiende wordt.

Volgens het overnameplan zal Air Canada 92 miljoen Canadese dollar (ongeveer 137 miljoen gulden) betalen voor Canadian Airlines. Het bestuur van het noodlijdende Canadian Airlines heeft aandeelhouders dit weekeinde aangeraden het bod vóór zaterdag te accepteren. ,,Deze transactie levert de meeste mogelijkheden op voor onze werknemers en de beste waarde voor onze aandeelhouders'', verklaarde president-directeur Kevin Benson van Canadian Airlines.

De capitulatie van Canadian Airlines brengt een ontknoping in zicht van een luchtvaartoorlog die woedt sinds de zomer. Benson, die Air Canada er in het verleden van heeft beschuldigd zijn maatschappij uit de markt te willen concurreren, kwam vorige week tot de conclusie dat hij geen alternatieven meer had. De internationale partners van Canadian Airlines, waaronder American Airlines en British Airways, waren niet bereid het bod van Air Canada financieel te overtreffen.

Het plan van Air Canada moet een remedie bieden voor het probleem dat de Canadese luchtvaartmarkt onvoldoende ruimte heeft voor twee nationale maatschappijen. Canadian Airlines, met hoofdzetel in Calgary, leed over de laatste vijf jaar 552 miljoen Canadese dollar verlies. Air Canada doet het beter, maar leed vorig jaar ook verlies: 16 miljoen dollar. Air Canada is van plan de nummer twee vooralsnog onder eigen naam te laten voortbestaan en de schuld van haar concurrent te saneren.

De strijd om de Canadese luchtvaartmarkt escaleerde deze zomer en ontaardde dit najaar in een confrontatie tussen twee internationale luchtvaartallianties. Het openingssalvo werd in augustus afgevuurd door Onex, een financieel conglomeraat in Toronto. Onex, geldschieter van Canadian Airlines, bracht een vijandig overnamebod uit op Air Canada met de bedoeling beide luchtvaartmaatschappijen te laten fuseren. Onex werd gesteund door American Airlines, grootaandeelhouder in Canadian Airlines en aanvoerder van de internationale OneWorld Alliance. Air Canada bracht daarop een tegenbod uit, gesteund door de Amerikaanse maatschappij United Airlines, aartsrivaal van American Airlines, en het Duitse Lufthansa, partners in de internationale Star Alliance.

Aandeelhouders van Canadian Airlines stemmen morgen over het overnameplan van Air Canada. American Airlines, dat eenderde van Canadian bezit, heeft nog niet op de overgave gereageerd.

    • Frank Kuin