BROS BLADEREND PIE-DEEG

Met de feestagen in zicht is het handig wat voorbereidingen te treffen. Maak op een verloren moment wat pie-deeg en vries dat in tot gebruik. Bevredigender en lekkerder dan fabrieksdeeg uit diepvries. Door half margarine, half boter te gebruiken wordt deeg verkregen dat zeer dun kan worden uitgerold en na het bakken vederlicht, bros en bladerend van textuur is. Het kan gebruikt worden voor open vruchtentaarten, Engelse vruchten-pie (enkele laag) of Amerikaanse vruchten-pie (dubbele laag). Bij de bereiding is een deegkruimer eigenlijk onmisbaar. Dit handige keukengerei bestaat uit een handgreep die zes boogvormige roestvrijstalen draden bijeen houdt waarmee boter, vet of margarine heel gemakkelijk door de bloem `gesneden' kan worden. Effectief en snel in gebruik. In dit land behelpt men zich al jaar en dag met twee messen waarmee de boter door de bloem wordt gesneden waardoor nooit een fijnkruimig mengsel kan worden verkregen. Tegenwoordig zijn deze uit de Engels/Amerikaanse keuken afkomstige pastry cutters ook in Nederland verkrijgbaar in goed gesorteerde keukenwinkels. Bereiding: Vermeng bloem en zout in een kom en werk er met een deegkruimer boter en margarine door tot een fijnkruimig mengsel is verkregen. Sprenkel dan 3 eetlepels ijskoud water bij kleine beetjes tegelijk al roerend met een vork over het deeg. Stort het deegkruim op een groot vel plastic folie en vouw dit stevig om het deegkruim bijeen. De ingepakte deegbal kan ruim een week (of langer) in de ijskast bewaard worden tot gebruik. Het kan ook, verpakt in een diepvrieszak, worden ingevroren. Plet de deegbal in dat geval tot een dikke ronde schijf, die ontdooit sneller; of rol het alvast uit en vries het dan in. Wie het deeg niet invriest, moet het 15 minuten voor gebruik uit de ijskast halen waardoor het soepeler wordt zodat het beter uitrolt. Rol dit vette deeg altijd tussen twee aan weerszijden met bloem bestoven vellen plastic folie vanuit het midden naar buiten toe uit en draai het telkens een kwartslag zodat een gave cirkel wordt verkregen.

    • Florine Boucher