Beurs schorst fondsen als Dordtsche en Calvé

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen de notering opgeschort van Dordtsche Petroleum, Maxwell, Moeara Enim en Calvé totdat deze beleggingsmaatschappijen met een bericht naar buiten zouden komen. Over de aard van het verwachte bericht was vanmiddag nog niets bekend.

De geschorste fondsen hebben gemeen dat zij uitsluitend beleggen in aandelen van één beursgenoteerde onderneming, namelijk Unilever (Calvé-Delft) en Koninklijke Olie (Maxwell, Moeara Enim en Dordtsche). De houdstermaatschappijen beschikken volgens de beurs over koersgevoelige informatie, die gemeld moet worden aan de beleggers. ,,Wij hebben deze informatie van derden'', zei een woordvoerder vanmorgen.

Over de aard van de informatie was vanmiddag nog niets bekend. Een mogelijk bod, waarover werd gespeculeerd, is volgens ingewijden niet aan de orde. Het zou gaan om informatie in de fiscale sfeer. Moeara Enim en Calvé verzonden vanmorgen een nagenoeg gelijkluidend persbericht dat zij zich beraden op de situatie.

De opschorting van de notering was een van de weinige opwindende gebeurtenissen op de beurs, die voor het overige zeer kalm was. ,,Er is een gebrek aan omzet. Je ziet hier en daar wat winstnemingen. Daar staat weinig kooplust tegenover. Er valt niet veel fundamenteels te melden over de schommelingen die de koersen laten zien'', zei een handelaar.

Na het record van vrijdag stond de AEX-index rondom het middaguur 1,09 punt lager op 616,42 punten. Amsterdam nam vorige week evenals de andere Europese beurzen ,,een beetje een voorschot op de groeiontwikkeling in Amerika'', aldus handelaar. Hij verwacht dat na die relatief onstuimige week de beurzen in Europa het de komende dagen rustig aan doen.

Van die winstnemingen onder de hoofdfondsen hadden volgens een handelaar bijvoorbeeld Philips, Koninklijke Olie, Ahold, ASM Lithography en Baan te lijden. Zij boekten net als de `financials' Aegon, ABN Amro, Fortis en ING een verlies dat in alle gevallen beperkt mocht heten.

Onder de stijgers zaten de uitgevers VNU en Wolters Kluwer. VNU voerde de lijst aan met een stijging van ruim 1 procent op 43,36 euro.

Akzo nestelde zich vanmorgen op de tweede plaats met een stijging die net onder de 1 procent bleef en de koers bracht op 45,90 euro. Wolters Kluwer volgde met een stijging van 0,71 procent op 31,35 euro.

Uitgever Elsevier blijft achter bij zijn collega's. Het concern gaf 1,36 procent prijs en kwam uit op 10,06 euro. Volgens een handelaar wachten beleggers met smart op de toekomstplannen van Elsevier. Het concern presenteert naar verwachting in maart zijn businessplan 2000, aldus de handelaar.

De KLM pakte ook een winstje door met iets minder dan een half procent te stijgen op 25,45 euro. Tijdens de ochtenduren bracht de luchtvaartmaatschappij gunstige vervoercijfers naar buiten.