ANWB wil politietaken

De ANWB wil de afhandeling van lichte aanrijdingen op de snelwegen overnemen van de politie. Op deze manier zullen ongevallen minder snel leiden tot files en wordt de politie werk ontnomen, aldus de ANWB.

Volgens woordvoerder A. Vonk van de ANWB leiden kleine ongevallen op de weg te vaak tot files en irritaties. ,,Kleine aanrijdingen zorgen voor groot oponthoud'', aldus Vonk. ,,Wij hebben veel meer auto's op de weg dan de politie. Nu handelen we vaak alleen de materiële schade af, maar we hopen ook een grotere rol te spelen in de administratieve afhandeling.''

Binnenkort wil de ANWB hierover met de verzekeraars en de politie rond de tafel gaan zitten. Vonk: ,,Bij doden en gewonden willen we ons niet met politietaken bemoeien. Wij willen ons alleen richten op het zogenaamde incidentenmanagement.''

De politie ziet het plan van de ANWB niet zitten. Korpschef P. Tieleman van de Raad van Hoofdcommissarissen: ,,Laat de politie politiewerk doen. We hebben het afhandelen van schade al een stuk makkelijker gemaakt. In nog maar dertig procent van de gevallen nemen we proces-verbaal op. Daar zijn hele duidelijke afspraken over met de verzekeraars. Het is prima als de ANWB meer service wil bieden, maar ze moeten zich niet bezighouden met juridische taken.''

Het Verbond van Verzekeraars is evenmin gelukkig met het plan van de ANWB, aldus woordvoerder M. Uri. ,,Dit maakt de afhandeling van ongevallen alleen maar gecompliceerder en duurder. Onze klanten zitten hier absoluut niet op te wachten.''

Volgens Uri werken de huidige afspraken met de politie goed. ,,De politie komt steeds minder zelf kijken. Het aantal processen-verbaal kan wat ons betreft zelfs nog verder omlaag. Ik zou niet weten hoe het nog sneller zou kunnen.''