Wall Street op winst na banengroei

De gestage banengroei in november heeft de Amerikaanse beurs gisteren flink gestimuleerd. Koersen stegen over de gehele linie. Het werkloosheidspercentage blijft op 4,1 procent staan, het laagste cijfer in 30 jaar.

De banengroei in de VS gaat met een stijging van 234.000 arbeidsplaatsen in november onverminderd verder. De gemiddelde werkweek was vorige maand een fractie langer en het gemiddelde uurloon steeg een enkele dollarcent. Over de afgelopen twaalf maanden zijn de lonen met 3,6 procent gestegen.

De financiële markten zagen geen ongunstige verrassingen. Ze reageerden opgetogen op de voortgaande, doch niet overmatige groei van de werkgelegenheid, de geringe inflatie en voor de derde maand een werkloosheidspercentage van 4,1 procent. De Dow Jones steeg met 247 punten, ofwel 2,25 procent, en kwam dicht bij het absolute record van 11.326. Het slot bedroeg echter 11.286 punten. Ook de techno-beurs Nasdaq schoot omhoog, met bijna 2 procent naar een recordhoogte van 3.520 punten.

Gisteren werd ook bekend dat de industriële orders over oktober met 0,2 procent terug zijn gelopen, de tweede achtereenvolgende inkrimping. Beleggers ervaren dat als gunstig omdat de Amerikaanse fors groeit. Vorige week werd bekend dat in het derde kwartaal de groei op jaarbasis maar liefst 5,5 procent bedroeg. Bezorgdheid blijft er nog wel over de krapte op de arbeidsmarkt. De heersende mening is dat een eventuele, verdere daling van het werkloosheidscijfer tot onder de 4 procent de druk op lonen en prijzen zal doe toenemen. In meer dan de helft van de Amerikaanse staten is de werkloosheid al minder dan 4 procent. Een flinke renteverhoging zou het gevolg kunnen zijn. Op dit moment verwachten economen dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de geldmarktrente effectief tot 6 procent zal verhogen.

Nieuwe banen in november waren er vooral in de dienstensector, al was de groei onder het winkelpersoneel met 1.000 zeer gering. Dit werd uitgelegd als een teken dat personeel moeilijk te vinden is. De bouw profiteert van een zachte novembermaand en de industriële produktiesector verloor na enkele maanden verlies slechts 2.000 banen. De banengroei in 1999 bedroeg gemiddeld 214.000 per maand, het laagste cijfer in de afgelopen vier jaar. President Clinton vierde een feestje omdat sinds zijn aantreden in 1993 het land een banengroei van twintig miljoen kent.