Vraagtekens Brussel bij fusie Veba-Viag

De voorgenomen fusie van de Duitse energiereuzen Veba en Viag zou wel eens tegen antikartelregels kunnen oplopen als concurrenten geen betere toegang tot het Duitse stroomnet krijgen. Dat heeft Alexander Schaub, een topambtenaar van de Europese mededingingscommissaris Monti, gisteren gezegd. Hij voegde eraan toe te twijfelen of de fusie zoals gepland kan doorgaan.

De aandelen Veba en Viag daalden na het nieuws met zo'n 3 procent op de beurs in Frankfurt. De twee concerns hebben al bijna 20 procent aan waarde verloren sinds ze in september hun fusie aankondigden. De opmerkingen in Brussel zijn in lijn met eerdere uitspraken door het Kartelamt, de Duitse mededingingsautoriteit. Het plan van Veba en Viag om Duitsland op te delen in twee handelszones zou de concurrentiemogelijkheden van kleinere en buitenlandse rivalen kunnen verkleinen, aldus Schaub.

Als de voorgenomen fusie doorgaat, worden de dochterbedrijven van Viag en Veba, respectievelijk PressenElektra en Bayernwerk, samen de grootste stroomleverancier van Duitsland. (Bloomberg)