Voorzichtig met hoge verwachtingen

November was weer een goede maand op de beurs. En misschien is het feest nog niet over want volgens de statistiek horen december en januari tot de betere maanden voor beleggingen in aandelen. Toch moeten beleggers niet door een paar maanden met mooie resultaten gaan geloven dat de rendementen van 15 procent per jaar of meer over de periode sinds 1983 ook mogelijk blijven in de toekomst.

De daling van de rente en de inflatie was op zichzelf al verantwoordelijk voor een verdubbeling van de koersen, maar is nu ongeveer uitgewerkt. Rente en inflatie kunnen moeilijk nog een keer halveren. Winstgevendheid van het bedrijfsleven was begin jaren tachtig minimaal en bevindt zich nu op een historisch hoog niveau, zowel in Nederland als in Amerika.

De periode sinds 1983 is echt uniek geweest en ook een prima maand als november mag niet de verleiding wekken dat de koersen in de eerste jaren van de volgende eeuw in zo'n hoog tempo zullen blijven stijgen.