Voor ramadan 38 extra imams

Het Turkse ministerie van Godsdienstzaken (Diyanet) stuurt voor de ramadan 38 extra imams naar Nederland. De imams moeten hun collega's bijstaan in de islamitische vastenmaand. Er zijn deze maand diverse religieuze activiteiten en is het druk in de moskeeën.

De vastenmaand ramadan begint dinsdag en duurt tot 8 januari. In totaal zendt Turkije 276 imams naar achttien landen. Er gaan honderd extra imams naar Duitsland, waar drie miljoen moslims wonen. Nederland telt ongeveer 670.000 moslims, van wie 300.000 van Turkse afkomst. In Nederland zijn 220 Turkse moskeeën; 145 moskeeën zijn aangesloten bij de Diyanet. In deze moskeeën werken imams die door het Turkse ministerie van Godsdienstzaken zijn aangesteld.

Ramadam is de belangrijkste maand voor moslims. Het is de negende maand van het islamitische jaar. In de dertig dagen durende maand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit jaar is dat van half zeven `s ochtends tot half vijf 's middags. Als de vastenmaand in de zomer valt, moet er veel langer worden gevast. De vasten wordt gebroken met een uitgebreide maaltijd in de moskee of in huiselijke kring.