Turks-Cyprus dreigt EU

De Turks-Cyprische `president' Rauf Denktas, heeft gedreigd niet meer verder te praten over de toekomst van Cyprus als de Europese Unie later deze maand op de top van Helsinki een toetredingsdatum vaststelt voor het verdeelde eiland. Denktas uitte zijn dreigement voor zijn vertrek naar New York, waar vanaf gisteren onder auspiciën van de VN een nieuwe ronde van indirecte besprekingen over het eiland plaatsheeft. Volgens Denktas kan een duurzame vrede op het eiland alleen tot stand komen als de Grieks-Cyprische regering beseft dat zij niet voor de Turks-Cyprioten kan spreken. Voor de alleen door Turkije erkende Turks-Cyprische regering is alleen een confederatie acceptabel als regeringsvorm. De Grieks-Cyprioten daarentegen vinden dat het eiland een eenheid is, die ook één regering moet hebben.