Tennisfinale Davis Cup in evenwicht

Tennisser Cédric Pioline heeft gisteravond de kansen van Frankrijk op de eindzege in de honderdste editie van de strijd om de Davis Cup overeind gehouden. De Franse kopman was in het tweede enkelspel te sterk voor de Australiër Lleyton Hewitt, 7-6, 7-6 en 7-5.

Daarmee maakte de huidige nummer dertien van de wereldranglijst de nederlaag van zijn landgenoot Sébastien Grosjean ongedaan, die eerder op de dag tegen Mark Philippoussis met 6-4, 6-2 en 6-4 ten onder ging in Nice. Het dubbelspel van vandaag lijkt daardoor een beslissende rol te gaan spelen. In de met tienduizend fanatieke toeschouwers uitverkochte tennishal moet het Franse duo Olivier Delaitre-Fabrice Santoro het opnemen tegen het ervaren koppel Todd Woodbridge-Mark Woodforde, alias The Woodies.

Pioline (30) hield zich in een zenuwslopend duel de twaalf jaar jongere Hewitt van het lijf. De routine van de Fransman gaf tijdens de tiebreaks van de eerste en tweede set de doorslag. Pioline won de eerste tiebreak met 9-7, na met 5-1 te hebben voorgestaan en drie setpunten te hebben gemist.

De tweede eiste hij met 8-6 voor zich op tegen de vervanger van de geblesseerde Patrick Rafter. Door de derde set met 7-5 te winnen hield hij de hoop van de Fransen op de derde eindzege uit het laatste decennium intact. In de historie van de Davis Cup trok Frankrijk acht keer eerder aan het langste eind.

,,In de eerste set, bij 5-4 in mijn voordeel, stond hij knap onder druk'', zei Hewitt naderhand. ,,Ik had het uit moeten serveren maar liet hem ontsnappen doordat ik te veel belangrijke punten plotseling miste. Toen ik in de derde set van 5-1 tot 5-5 terugkwam, dacht ik ook nog dat ik het zou redden. Maar Pioline begon plotseling gevarieerder te spelen en behield zijn opslag. Dat is knap op zo'n moeilijk moment. Hij heeft duidelijk meer ervaring. Die is nu eenmaal niet te koop.''

Bondscoach John Newcombe van Australië rekent op een goede afloop. ,,We zijn dit jaar al wereldkampioen rugby, cricket en hockey geworden'', sprak Newcombe in Nice. ,,Daarom verwacht ik dat ook nu dat de Australische wedstrijdgeest boven komt drijven.''

John McEnroe heeft gisteren de internationale tennisbond verzocht alle dubbeltoernooien te schrappen uit het profcircuit. Volgens de bondscoach van de Amerikaanse Davis Cup-ploeg passen de toernooien niet meer bij het hedendaagse tennis. ,,Er worden nauwelijks meer kaarten voor dubbelwedstrijden verkocht'', verklaarde Big Mac.

,,Niemand wil er meer naar kijken. Vroeger heb ik ook veel dubbelwedstrijden gespeeld, maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig komen topspelers als Agassi of Sampras alleen maar in het enkelspel uit. Dingen zijn veranderd in de loop van de tijd.'' Zelf veroverde McEnroe in zijn actieve loopbaan maar liefst 77 titels in het dubbelspel.