Subsidie gebruikt voor reisjes

De gemeente Nijmegen geeft de stichting BSM, die leerwerkprojecten voor kansarme jongeren opzet en exploiteert, tot half januari de tijd inzicht te verschaffen in de manier waarop een bedrag van 235.000 aan subsidiegelden besteed is.

Nijmegen besloot gistermiddag tot deze stap na een onderzoek door het accountantsbureau Ernst & Young. Dat constateerde dat er vraagtekens geplaatst kunnen worden bij 235.000 gulden van de 1,9 miljoen gulden die van 1996 tot 1998 aan subsidie is verstrekt. Bij de stichting, zo concludeerden de onderzoekers, is sprake van een ,,te royale verwen- en declaratiecultuur''. Het bestuur bezocht een kuuroord, de sauna, bestuursleden verbleven met hun partner in Maastricht, Terschelling, Barcelona, Berlijn, Portugal, de Ardennen. Wethouder G. van Rumund noemt de zaak ,,schokkend''. ,,Zo ga je niet met gemeenschapsgelden om. Twintig mille per jaar aan bestuurskosten vanwege reis- en verblijfkosten ben ik niet eerder tegengekomen.''

De stichting zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens een woordvoerder zijn de bestuursleden onbezoldigd en kan het geen kwaad hen er af en toe even op uit te sturen.