Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Staatssecretaris Gerrit Ybema van Buitenlandse Handel praat over de afgelopen top van de wereldhandelsorganisatie WTO in Seattle die door duizenden demonstranten het `carnaval van het kapitalisme' werd genoemd. Ned.3, 12.06-13.04u.

Lopende zaken. Over Philips-werknemers in Terneuzen die met de moed der wanhoop vechten tegen de verplaatsing van hun spaarlampenfabriek naar Polen. Verder aandacht voor de zogenoemde `zwarte doos' die binnenkort ten behoeve van de opsporing bij Internet-aanbieders zal worden geïnstalleerd. Ned.3, 22.00-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Mad About Bugs. Zoektocht op de Orinoco-rivier in Venezuela naar onbekende inheemse insecten. NGC, 18.30-19.00u.

Renaissance. Serie waarin wordt gezocht naar de grootste intellectuele en artistieke beweging van de afgelopen 2000 jaar. Andrew Graham-Dixon bezoekt Mantua, Florence, Urbino en Ferrara om de invloed van de weelderige hoven op de huidige generatie kunstenaars te kunnen beoordelen. BBC2, 20.00-21.00u.

Panorama. De manier van oorlog voeren is in de loop der tijd erg veranderd. Tegenwoordig is er vooral sprake van een informatieoorlog. Een oorlog die aan de hand van de nieuwste technologische snufjes op afstand gevoerd kan worden, zoals de oorlog in Kosovo afgelopen voorjaar. Afl.: Oorlog zonder doden. Canvas, 20.30-21.20u.

OverLeven. De Nederlander Jan Worst en de Belg Camille Budo hebben heel wat mensen een nieuwe kijk op het leven gegeven. Vijftien jaar lang werden zij in academische kringen verguisd wegens hun ontwikkeling van de implantatielens die uitkomst moet bieden aan mensen die lijden aan ver- en bijziendheid. Afl.: Gezichtsvermogen. Canvas, 21.20-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Kwestie van kiezen. Gesprek met journaallezer Philip Freriks die rond de millenniumwisseling met enkele collega's het langste rechtstreekse televisieprogramma Hallo 2000 zal presenteren. RTL4, 22.55-23.55u.

Het laatste oor. Debat over Beatrix die de media `onzorgvuldig' vindt met Frenk van der Linden, Justus van Oel en publicist Willem Oltmans. Veronica, 23.55-0.35u.

AMUSEMENT

Freek de Jonge: De grens. Cabaretier Freek de Jonge behandelt de feestdagen. Ned.3, 22.40-23.35u.

KUNST

De plantage. Gesprek met de 89-jarige fotografe Eva Besnyö over wie onlangs een monografie verscheen. Ze ontving een maand geleden de Duitse Dr. Erich Salomon Prijs in Berlijn. Verder actrice en artistiek leider van theatergezelschap Carrousel Marlies Heuer over de voorstelling Vampirella. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Interviews met acteurs die James Bond hebben gespeeld met fragmenten uit oude films. Ook beelden uit de nieuwste. Zie ook TV-Heertje. Ned.1, 18.32-19.29u.

Leven & werken: Aleksandar Tisma. Michael Zeeman praat met de Joegoslavische schrijver Aleksandar Tisma wiens romans zich vrijwel altijd afspelen in zijn geboortestad Novi Stad. Ned.3, 23.35-0.25u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Aandacht voor een nieuwe opera van de in Nederland wonende Hongaarse componist Peter Eötvös, getiteld Tre Sestri, naar het toneelstuk van Anton Tjechov. In deze opera worden alle vrouwenrollen door mannen vertolkt. Verder een optreden van het Trio Cheo Hurtado uit Venezuela en altviolist Joel Lipton, lid van het Nederlands Filharmonisch Orkest. Ned.3, 11.00-12.00u.

De ring gesmeed: Wagner bij De Nederlandse Opera. Een kijkje achter de schermen bij De Nederlandse Opera (DNO) waar in juni de vier opera's van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner voor de televisie werden opgenomen. Gesprekken met solisten, dirigent Hartmut Haenchen, regisseur Pierre Audi en tv-regisseurs Hans Hulscher en Misjel Vermeiren. Ned.3, 13.04-13.54u.

FILM

Windrunner (William Clark, 1994, VS). Jeugdfilm. Verwaarloosde jongen krijgt hulp van geest van voormalige topsporter. RTL4, 13.20-15.15u., onderbroken door reclame.

Roxanne (Fred Schepisi, 1987, VS). Eigentijdse, door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven filmbewerking van Edmond Rostands drama uit 1897 vertoont weinig affiniteit met de romantische tragiek van het origineel. Van Pinocchio-neus voorziene brandweercommandant uit provinciestad schrijft uit naam van collega liefdesbrieven aan astronome Darryl Hannah, op wie hij zelf heimelijk verliefd is. VRT, 13.30-15.05u.

Stroker Ace (Hal Needham, 1983, VS). Onverschillige actiekomedie van voormalige stuntman Needham en populistische Burt Reynolds, die samen eerder tekenden voor Smokey and the Bandit. Reynolds is autocoureur die corpulente sheriffs pest en wat dies meer zij. Ook met Ned Beatty. SBS6, 13.45-15.20u., onderbroken door reclame.

Priyatel pokojnika / Een vriend van de overledene (Vjacheslav Kristofovitsj, 1997, Oekraïne/Frankrijk). Momenten van diepe treurigheid kenmerken drama over de post-communistische Sovjet-Unie. In het even kapitalistische als criminele Kiev is een intellectueel ten einde raad. Hij besluit zich via een huurmoordenaar van het leven te beroven. Ned.3, 13.54-15.25u.

The Birdcage (Mike Nichols, 1996, VS). Ouderwetse, nooit subversieve farce is getrouwe remake van La cage aux folles (1978). Robin Williams speelt Ugo Tognazzi's rol van homoseksuele nachtclubeigenaar die zich ten behoeve van aanstaande schoonfamilie van zoon tijdelijk als hetero voordoet. Gene Hackman steelt de show als Republikeins senator. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

. Gordel van Smaragd (1) (Orlow Seunke, 1997, Nederland/Indonesië/België). Driedelige tv-serie van speelfilm die een tamelijk complete, gedramatiseerde kroniek bood van de tien jaar die voorafgingen aan de souvereiniteitsoverdracht aan de Indonesische regering (1939-1949). Regisseur en scenarist Seunke plaats met allure de verschillende standpunten van de geschiedenis op de voorgrond en maakt de emoties van zijn fictieve personages dienstbaar aan zijn didactische bedoelingen. Met Pierre Bokma, Esmée de la Bretoinère. Ned.3, 20.55-22.00u.

. Besieged (Bernardo Bertolucci, 1998, Italië). Zie Film-vooraf. BBC2, 23.20-0.50u.

Give Us the Moon (Val Guest, 1944, Engeland). Komedie over exclusieve club voor werklozen in naoorlogs Londen. Met Margaret Lockwood, Vic Oliver. Maandag, BBC2, 12.00-13.30u., zw..

Casanova's Big Night (Norman Z. McLeod, 1954, VS). Pover Bob Hope-vehikel is komedie waarin kleermakersleerling de plaats inneemt van legendarische verleider. Ook met Joan Fontaine, Basil Rathbone. Maandag, SBS6, 13.50-15.25u., met reclame.

En nagesynchroniseerd:

Au petit Marguery (Laurent Bénégui, 1995, Frankrijk). ARD, 23.30-1.00u.; Codename: Emerald (Jonathan Sanger, 1985, VS). ARD, 1.25-2.55u.