Column

Schurken

Terwijl de voetbalkantines en kroegen gonzen van de Katja Stuurloos-grappen (Is zij een soapster? Nee een zuipster!), verdiep ik mij in de voorkenniszaak van het uitzendbureau Content. De Belgen waren dus iets minder dom dan men dacht en stapten zonder omhaal naar justitie. Nu wordt het natuurlijk weer een juridisch geharrewar en ik durf te wedden dat een aantal slimme advocaten de top van het uitzendbureau er voor de rechtbank uitpraat. Iedereen weet het: de kluit is belazerd en de zakken zijn tot over de rand gevuld, maar bewijs het maar. Het openbaar ministerie maakt vast weer een paar klunzige procedurefouten en voor je het weet verovert de Content-top de Joep van den Nieuwenhuizen-Bokaal! Ook is het leuk om te zien wie er allemaal commissaris zijn bij dat bedrijf en hoe het elkaar weer diensten heeft bewezen. Arie is commissaris bij Sylvia en Sylvia is het bij Arie! Incest? Ja! En wat moet Ruud daar dan weer bij? Geen idee.

,,Wist u iets van deze optieregeling, meneer Lubbers?''

,,Nee, u moet bij Arie zijn!''

,,Maar u was toch commissaris?'' ,,Ja maar......''

Het is toch indrukwekkend dat een commissaris van zo'n grote uitzendorganisatie niet weet dat hij een paar uur voor de overname nog even 50.000 opties heeft uitgedeeld. Wel tekenen, maar geen idee hebben wat je tekent. Dan ben je toch voor zo'n luizig erebaantje volledig incompetent en ga je op voor de jaarlijkse Leemhuis-trofee. Wel het maandelijkse gage opstrijken, maar als achteraf een vraag gesteld wordt, dan weet je niet waar het over gaat. Waarom Ruud commissaris bij Sylvia was? Volgens mijn roddelende vrienden had het te maken met de tijdelijk meer dan goede verstandhouding tussen die twee, maar die vrienden geloof ik niet. Ik ga ervan uit dat Ruud gevraagd is om zijn kennis van de Haagse wegen, stegen, wandelgangen en vooral de doorkiesnummers. Zo zullen er nog wel meer commissariaatjes op zijn naam staan. Schurken betekent: ,,lekker tegen elkaar aan raggen'' en in de top van het bedrijfsleven houdt men daar nogal van. Men is dol op schurken. Netwerken noemt men dat ook wel. Iedereen kan iedereen gebruiken. Daarom was Frits commissaris bij MSD en is John de Mol het bij Ajax. Dat is voor Ajax handig in verband met de media-opbrengsten en voor John is het goed als Ajax een eigen tv-zender wil of in eigen beheer programma's gaat maken. Zo werkt dat. Hoeveel commissariaten zal Wiegel hebben? Ik durf niet te gokken, maar ik vrees toch wel dat hij aan een flinke villa per jaar komt.

Soms gaat er een belangrijk type uit het bedrijfsleven of de politiek dood en zijn heengaan vult dan anderhalve pagina aan rouwadvertenties in vooral de NRC en De Telegraaf. Alle bedrijven liegen dan dat ze zijn betrokkenheid, vriendschap en vooral zijn enorme toewijding zullen missen. Ik tel in zo'n geval altijd even het aantal annonces, vermenigvuldig ze met gemiddeld veertig ruggen en kom dan al gauw op een tonnetje of vier. Dat bedrag ving zo'n gozer dus nog bovenop een zeer ruim pensioen. Hij was door zijn vriendjes in alle zadels geholpen en hij had op zijn beurt al zijn vriendjes weer een paard gegeven. Zo simpel gaat dat in die kringen. En als je flink schurkt blijf je lekker warm? Het wuift vanuit de sky-boxen heel hartelijk naar elkaar, drinkt droge witte wijntjes op golftoernooien en knikt op donderdagavond in het Concertgebouw elkaar meer dan vriendelijk goedenavond. Ordinair? Zeg het ze niet, maar ze zijn het natuurlijk wel. Ordinair op brogues en in driedelig grijs. Vooralsnog worden Syl, Arie en Ruud en er niet van verdacht dat ze zelf ook hebben lopen rommelen. Nou hoeven die natuurlijk ook niet. Ruud kan van huis uit al niet meer lachen van de kwartjes, Syl heeft ook de nodige miljoenen bij elkaar gesprokkeld en Arie zal zichzelf middels diverse optieregelingen ook wel redelijk in de watten hebben gelegd. Maar als ik morgen hoor dat ook zij er, middels een nog ingewikkelder truc, het een en ander aan verdiend hebben, ben ik niet verbaasd. Rupsje Nooit Genoeg is bij ons thuis een favoriet kinderboek. Hoe het met de Derde Wereld gaat? Slecht. Ik wou dat we hier wat geld over hadden. Dan konden we ze helpen.