Opmars van Russen in oosten Grozny

Russische troepen staan op het punt de stad Argoen in te nemen en daarmee de omsingeling de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny aan de oostzijde te voltooien. Bij een aanval op vluchtelingen zouden gisteren veertig tot vijftig doden zijn gevallen.

Argoen wordt al al drie dagen beschoten en is nu volledig omsingeld. De Russische troepen zijn er naar eigen zeggen op felle weerstand gestuit, maar het Tsjetsjeense opperbevel liet gisteren weten zich ,,om tactische redenen'' uit de stad te hebben teruggetrokken. Met de val van Argoen is de omsingeling van Grozny aan de oostzijde voltooid. Volgens een Russische commandant zijn bij de gevechten rond Argoen drie Russische militairen gedood en 34 gewond geraakt.

De Russen melden tevens een belangrijke kruising in het zuiden van Grozny te hebben ingenomen. Volgens de Russische generaal Valeri Manilov wordt de komende dagen de aanval geopend op de stad Oeroes-Martan in het zuiden. Als Oeroes-Martan valt, zijn de naar schatting vijfduizend verdedigers van Grozny afgesneden van de Tsjetsjeense hoofdmacht in het zuidelijke hooggebergte.

Op dit moment hebben de Tsjetsjenen nog een corridor van een twaalftal kilometer breed naar Grozny. Vluchtelingen in de naburige republiek Ingoesjetië zeggen dat Russische troepen gisterochtend bij het dorp Goity bussen en auto's onder vuur namen met vluchtelingen die via deze corridor uit Grozny trachtten te ontkomen. Daarbij zouden veertig tot vijftig vluchtelingen zijn omgekomen. Wel zou gewonden achteraf medische hulp zijn geboden.

Onderminister van Binnenlandse Zaken Ali Doedarov van Ingoesjetië zei gisteren dat 250 Russische militairen bij Oeroes-Martan in een Tsjetsjeense hinderlaag zijn gelopen. Doedarov zou hebben gehoord van Russische officieren dat tweehonderd Russische militairen sneuvelden en vijftig krijgsgevangenen nadien de keel werd doorgesneden. Generaal Manilov noemde dat leugens en stelde dat Doedarov ,,woordvoerder voor terroristen en bandieten'' was geworden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright heeft gisteren in een telefoongesprek haar Russische ambtsgenoot Ivanov gewaarschuwd dat de oorlog in Tsjetsjenië ,,het potientieel heeft de Amerikaans-Russische relatie te schaden als het op deze voet doorgaat''. Maar haar woordvoerder James Rubin verzekerde dat de VS de Russische zorgen delen over de banden tussen de ex-Saoedisch financier van terrorisme Osama Bin Laden en islamitische extremisten in Tsjetsjenië. ,,We geloven dat fondsen, uitrusting en hulp wordt uitgewisseld tussen deze organisaties'', aldus Rubin. ,,Hun enige doel lijkt te zijn het op te nemen tegen de hele beschaafde wereld.'' Rubin beklemtoonde dat Rusland en de VS een gemeenschappelijk belang hebben in de bestrijding van terrorisme. Ivanov beloofde Albright van zijn kant dat Rusland zich zal houden aan zijn belofte dat een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Tsjetsjenië wordt toegelaten. (AP, AFP)