NEDERLAND KAMPIOEN IN NOBELPRIJZEN VOOR DE NATUURKUNDE

Komende vrijdag ontvangen Gerard `t Hooft en Martinus Veltman uit handen van de Zweedse koning de laatste Nobelprijzen voor de Natuurkunde van deze eeuw. Een goede gelegenheid om de balans op de maken. Sinds de prijs in 1901 is ingesteld, is hij jaarlijks uitgereikt, met uitzondering van 1916, 1931, 1934 en de periode 1940-42. Nederland telde 8 winnaars: Lorentz en Zeeman in 1902, Van der Waals in 1910, Kamerlingh Onnes in 1913, Zernike in 1953, Van der Meer in 1984 en `t Hooft en Veltman in 1999. Als we een gedeelde prijs een punt of punt toekennen (per jaar zijn er maximaal drie laureaten), komt Nederland over de totale eeuw gemeten op 5 punt. Willen we landen vergelijken, dan is het eerlijker om de aantallen inwoners in rekening te nemen. Uitgaande van 1950 – halverwege de eeuw – komen dan op een maat waarmee we de landen met elkaar kunnen vergelijken: het aantal miljoenen inwoners per toegekende prijs. Zie de tabel.

Wat blijkt? Nederland is wereldkampioen natuurkunde voor de twintigste eeuw! Een feit dat door de PTT, die onlangs tien zegels met hoogtepunten van de eeuw uitbracht, over het hoofd is gezien.