Kans op 4 mille voor werknemers met ID-baan

Werknemers in een zogenoemde in- en doorstroombaan (ID-baan) bij gemeenten en in de zorg die na twee jaar een reguliere baan vinden, komen in aanmerking voor een netto-premie van 4.000 gulden. Dat heeft de ministerraad gisteren op aanraden van minister De Vries (Sociale Zaken) besloten. De Vries wil de doorstroom van de ID-banen naar de reguliere arbeidsmarkt bevorderen. Werknemers die na twee jaar een reguliere baan krijgen, kunnen de premie bij de gemeenten innen. De gemeenten worden door het rijk gecompenseerd. Ze krijgen bovendien een premie van 4.000 gulden. Die kan, bijvoorbeeld, via de werkgevers worden gebruikt voor scholing en begeleiding van de ID'ers. De ID-banen zijn een vervolg op de Melkertbanen. De Vries verwacht voor het voorstel komend jaar 12 miljoen gulden nodig te hebben, goed voor zo'n 1.500 doorstromers.