Het Eddy Merckx-spel

Vanzelfsprekend is Eddy Merckx de beste wielrenner aller tijden. Tot drie keer toe won de nu 54-jarige Belg in hetzelfde jaar de Tour de France en de Giro d'Italia. Vijfmaal won hij de Tour, vijfmaal de Giro. In de Vuelta a España stond hij éénmaal aan de start en prompt won hij. Driemaal was hij wereldkampioen bij de profs, éénmaal bij de amateurs. Hij bracht 32 klassiekers op zijn naam, alleen Parijs-Tours en Bordeaux-Parijs ontbreken op zijn erelijst. Van die klassiekers werd hij zeven keer winnaar van Milaan-Sanremo en vijf keer van Luik-Bastenaken-Luik. In 1972 brak hij op de baan van Mexico-Stad het werelduurrecord, 49,431 kilometer, dat twaalf jaar stand hield. Driemaal werd hij gekozen tot sportman van de wereld. Als junior en amateur startte hij in ongeveer 1800 wedstrijden en won hij 525 keer. Bij de profs behaalde hij 445 overwinningen, waarvan achttien etappewedstrijden en 134 ritten. Op 19 maart 1978, na de Omloop van het Waasland, zette hij een punt achter zijn loopbaan. Hij was toen 32 en volkomen versleten. Hij had zichzelf in zijn oneindige vraatzucht opgevreten. Van een sportman als Merckx was iedere Belg, van koning tot ministers, gek. In zijn hoogtijdagen speelden veel Belgen graag in de huiskamer het Eddy Merckx-spel. Avondenlang, met kaarten en dobbelstenen, was iedere Belg een beetje Merckx, beter bekend als `de kannibaal.'

Aflevering 47??? in de serie over helden van deze eeuw.