GEVULDE KIPPENDIJEN

Gevulde kalkoen of gans is in veel landen het traditionele hoofdgerecht voor de kerst. Zo'n grote vogel is een uitstekende keuze voor een grote groep, maar voor een kleiner gezelschap dat in de dagen na het feest geen zin heeft restjes kalkoen of gans te eten, is dit recept een smakelijk alternatief.

Verhit de 20 g boter met de 2 eetl. olijfolie in een koekenpan en fruit er de sjalotjes en knoflook in tot de sjalotjes gaar maar niet bruin zijn. Snijd de champignons bij, veeg ze schoon en hak ze fijn. Schep ze door het sjalot-knoflookmengsel en bestrooi met zout en peper. Laat alles zachtjes bakken tot de champignons bijtgaar zijn. Laat het mengsel in de pan afkoelen. Doe het kippengehakt in een grote kom en schep er de tijm, salie en zout en peper door. Schep er het champignonmengsel door. Leg twee kippendijen tegelijk tussen twee grote vellen vetvrijpapier en sla ze plat met een vleeshamer. Neem telkens nieuw papier voor het volgende stel kippendijen. Schep 2 tot 3 eetlepels gehaktvulling op het breedste einde van een van de dijen. Vouw de flappen aan de zijkanten over de vulling heen en rol dan op tot een kleine rollade. Zet de omgerolde flap vast met cocktailprikkers. Vul en rol de rest van de kippendijen op dezelfde manier. Verwarm de oven voor op 200° C. Verhit de 30 g boter in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Bestrooi de dijrolletjes met zout en peper en leg ze naast elkaar in de hete boter. Bak ze in 5 tot 7 min. goudbruin. Neem de rolletjes uit de pan en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Giet het vet uit de koekenpan en blus de pan af met de wijn. Laat op een hoog vuur inkoken en schraap de aanbaksels los. Voeg de bouillon en het mandarijnsap toe en laat weer inkoken. Giet er de slagroom bij en kook weer in tot een dikke saus. Giet de saus over de dijen en zet de schaal 20 tot 25 min. in de oven, of tot de rolletjes gaar zijn.