Festival Rostropowitsj

Het Koninklijk Concertgebouworkest organiseert in juni 2001 een drie weken durend festival rond de Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj. Het programma vermeldt veel muziek die voor Rostropowitsj is geschreven of aan hem is opgedragen. In totaal zijn er negen concerten en recitals met kamermuziek. Daaraan wordt ook meegewerkt door de violisten Maxim Vengerov, Nikolaj Znaider en Joeri Basjmet en de pianisten Yvonne Loriod en Gianluca Cascioli.

Rostropowitsj geeft twee masterclasses voor violisten, cellisten en pianotrio's. Zijn echtgenote, de sopraan Galina Visjnevskaja, geeft eveneneens twee masterclasses voor zangers en zangeressen.

Het festival `Rostropowitsj in Amsterdam' wordt geopend met een openluchtconcert in het Vondelpark of op het Museumplein. De slotavond zal bestaan uit een uitvoering van het complete ballet Romeo en Julia van Prokofjev, waarbij het ballet op het vergrote podium van het Concertgebouw zal worden gedanst in een choreografie van Vladimir Vasiljev van het Moskouse Bolsjoiheater.