FC Den Bosch ziet bestuur opstappen

Het bestuur van eredivisieclub FC Den Bosch is gisteren met onmiddellijke ingang afgetreden. De bestuursleden, onder leiding van voorzitter Jan Schouten, hebben dit besluit genomen omdat ze menen dat onder de huidige omstandigheden een gezond en verantwoord technisch en financieel beleid niet meer te voeren is. De afgetreden bestuursleden zullen waarschijnlijk tot 1 januari de lopende zaken waarnemen.

Uit een marktonderzoek dat de Brabantse club onlangs zelf onder alle 36 clubs uit het betaalde voetbal heeft gehouden, is gebleken dat de opbrengsten die FC Den Bosch uit de businessclub haalt vergelijkbaar zijn met een gemiddelde club uit de eerste divisie. In vergelijking met clubs uit de onderste regionen van de eredivisie is er een verschil van minimaal een miljoen gulden per jaar.

Volgens demissionair secretaris J. van de Wouw stuitten pogingen van het bestuur om de bijdrage van de leden van de businessclub te verhogen op verzet van het bedrijfsleven. Daardoor is het volgens Van de Wouw niet mogelijk om de begroting dekkend te krijgen en komen de plannen om het stadion verder af te bouwen in gevaar. ,,We hebben niet het vertrouwen gekregen dat we van de sponsors verwachtten. Daaruit hebben we nu als bestuur onze conclusies getrokken'', zegt Van de Wouw.

Het bestuur van FC Den Bosch, dat vorig jaar als kampioen van de eerste divisie naar de eredivisie promoveerde, had aanvankelijk de ambitie om op termijn in de subtop van het betaalde voetbal te spelen. Maar mede omdat de resultaten bij de huidige nummer achttien van de eredivisie tot op heden tegenvallen, reageert het bedrijfsleven volgens Van de Wouw terughoudend.

De financiering voor de nieuwbouw, die volgens plannen vanaf volgend seizoen gereed moet zijn, is op dit moment voor zeventig procent rond. De club moet daarvoor zelf een bedrag van drie miljoen gulden op tafel leggen. Het bestuur is er echter niet in geslaagd om voldoende sponsors om het restant te kunnen financieren.

Van de Wouw stelt met nadruk dat er geen sprake is van paniek binnen de club. ,,Spelers en staf hoeven niet bevreesd te zijn voor hun salarissen. FC Den Bosch is een van de negen organisaties in het betaald voetbal met een gezonde huishouding en een positief eigen vermogen.''

FC Den Bosch zal volgens de demissionair secretaris een bestuur moeten formeren dat wel het vertrouwen van het bedrijfsleven voor zich weet te winnen. Het is volgens hem niet uitgesloten dat het vorige bestuur terugkeert, maar dat ligt volgens Van de Wouw niet voor de hand.