EU zet olietransport door

De Europese Unie zal snel een nieuwe poging wagen om stookolie te leveren aan twee Zuid-Servische steden die in handen zijn van de oppositie.

Veertien tankauto's met 350 ton stookolie keerden gisteren terug naar Macedonië nadat de Joegoslavische douane ze een week lang bij de grens had tegengehouden. Het Joegoslavische staatsmonopolie Jugopetrol liet meteen daarna weten zelf te zijn begonnen met levering van stookolie aan Niš.

Het olietransport was de eerste poging het EU-programma `Energie voor Democratie' uit te voeren. Doel daarvan is de steden Niš en Pirot met 25.000 ton zware stookolie en 1.500 ton diesel de winter door te helpen. De EU heeft deze steden uitverkoren omdat ze in handen van de oppositie zijn.

De Joegoslavische overheid is tegen het plan, maar beloofde de stookolie niet tegen te houden. Dat dit toch gebeurt, zou volgens de autoriteiten komen omdat de tankauto's te zwaar beladen zijn. Michael Graham, het hoofd van de EU-delegatie in Belgrado, zei dat snel een volgend konvooi wordt samengesteld dat voldoet aan alle eisen. (Reuters)