EU dreigt Argentinië met actie WTO

De Europese Unie dreigde gisteren Argentinië aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) omdat dit land volgens de EU illegale handelsbarrières heeft opgeworpen tegen Europese kleding- en textielimport. De Europese Commissie onderzoekt of een klacht van EU-exporteurs over Argentinië's ,,loodzware'' importvoorwaarden en ,,discriminerende'' belastingheffingen op Europese textiel genoeg grond heeft om deze aanhangig te maken bij de WTO. Een WTO-oordeel ten gunste van de EU zou de weg vrijmaken voor handelssancties.

Door de vermeende barrières is de EU-textielexport naar Argentinië gedaald met 31 procent van 62,4 miljoen euro in 1998 tot 42,8 miljoen euro (94,3 miljoen gulden) in 1999, aldus de commissie. De totale handel tussen de EU en Argentinië is goed voor 7 miljard euro per jaar. (Bloomberg)