Eerste klacht over misbruik Internet-adres

Voor het eerst is bij een organisatie van de Verenigde Naties een officiële klacht ingediend over het gebruik van een zogeheten domeinnaam op Internet.

Dat heeft een woordvoerster van de Wereld Organisatie voor Intellectuele Eigendommen (WIPO), een agentschap van de VN in Genève, gisteren bekendgemaakt.

De domeinnamen, de `adressen' van websites, zijn door de explosieve groei van Internet van steeds grotere commerciële waarde geworden. Daarmee is de kans op misbruik van de adressen ook gegroeid.

Voor veel bedrijven is het interessant snel een gemakkelijk herkenbaar en onthoudbaar Internet-adres te laten deponeren (bijvoorbeeld cocacola.com), zodat consumenten de site gemakkelijk kunnen vinden. Het komt echter vaak voor dat organisaties deze bedrijven voor trachten te zijn door de merknaam snel zelf te laten deponeren en dan later, voor veel geld, door te verkopen.

De eerste officiële klacht over `cybersquatting' is donderdag ingediend. Door wie en tegen welke instantie of welk bedrijf is niet bekendgemaakt. Wel zei de VN-woordvoerster dat het gaat om een domeinnaam die geregistreerd staat bij Melbourne IT, één van de vijf internationale instanties die bevoegd zijn de belangrijkste registraties (zoals .org, .com, of .net) vast te leggen.

De namen van de betrokken partijen zullen pas na de arbitrage worden bekendgemaakt, aldus de woordvoerster van de VN-organisatie. Zij zei verder dat het om een klacht ging ,,dat een domeinnaam geregistreerd is met kwade trouw waarbij de rechten van de klager met voeten zouden zijn getreden''.

De klacht is ingediend een dag nadat nieuwe regels van kracht waren geworden die het misbruik van de drie belangrijkste genoemde Internet-adressen moeten tegengaan. Ze moeten het ook gemakkelijker maken een bestaand Internet-adres over te nemen. Tot voor kort moesten hier soms tienduizenden dollars voor worden betaald, terwijl het deponeren van een adres slechts honderd dollar kost.

Op dit moment is de WIPO de enige organisatie waarbij klachten kunnen worden ingediend over het misbruik van domeinnamen. De VN-organisatie houdt zich ook bezig met de bescherming van patentrechten en merknamen.

Omdat experts verwachten dat door de nieuwe regels het aantal klachten snel zal toenemen, is de oprichting van twee andere soortgelijke instituten in voorbereiding. Per maand worden over de hele wereld gemiddeld zo'n 100.000 nieuwe commerciële domeinnamen geregistreerd.

Het WIPO, waarbij 171 landen zijn aangesloten, moet binnen 45 dagen na indiening van de klacht een oordeel geven. Het besluit is bindend. Als het om grote, complexe zaken gaat, bijvoorbeeld wanneer twee bedrijven elk een zelfde adres in verschillende landen heben gedeponeerd, zullen die worden doorverwezen naar nationale gerechtshoven. (Reuters)