Dow hoger na groei van banen

De Dow-Jonesindex heeft de week gisteren met een behoorlijke winst besloten. Dankzij de aanhoudende banengroei en de bescheiden stijging van de uurlonen in de VS over de periode november heerste op de Amerikaanse effectenbeurs een geanimeerde sfeer. De index ging met 247 punten omhoog naar 11.286,18. Dat betekent een winst van 2,24 procent.

Het werkloosheidscijfer in de VS bleef in november gelijk op 4,1 procent, het laagste niveau in bijna dertig jaar. Het tempo waarin nieuwe banen worden gecreëerd nam echter iets af, waardoor de angst voor inflatie door een krappe arbeidsmarkt verminderde. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid nam het gemiddelde uurloon in november met slechts 0,1 procent toe.

Vrijwel alle hoofdfondsen boekten winst. Een opvallende negatieve uitzondering was tabaksfabrikant Philip Morris, die 1,5 procent verloor. De dreigende miljardenclaims spelen het aandeel al geruime tijd parten.

Onder de Nederlandse fondsen die op Wall Street worden verhandeld, was TNT Post Group (het Nederlandse TPG) spekkoper. Het aandeel won zo'n 4,5 procent, omdat TPG mogelijk partner wordt van Ierse Post.

De koers van de euro blijft rond de Amerikaanse dollar cirkelen. Bij het slot van de handel werd 1,0020 genoteerd. Donderdag zakte de munt zelfs even onder de dollar, waarna opbeurende woorden van president Duisenberg van de Europese Centrale Bank een gering positief effect hadden.