Dove dummy

De beoogde `droomfinale' van de play offs in de Meesterklasse is van de rol, want de gedoodverfde favorieten Modalfa en 't Onstein hebben de halve finales niet overleefd. Hok/Transfer Solutions, dat in de kwartfinale met 1 imp verschil ArboNed had uitgeschakeld, versloeg 't Onstein met 209,5-205. Hok/TS ontmoet in de finale Crash. De manier waarop dat team zich ontdeed van Modalfa was ontluisterend. Slechts een dag hadden de Leidenaren nodig om de titelverdediger te verslaan. Toen de tikker aan het eind van de zaterdag stil stond op een verschil van 89 imps, gaf Modalfa op.

Het feit dat Bauke Muller en naderhand ook Enri Leufkens zich in de ziekenboeg hadden gemeld, deed weinig af aan de formidabele prestatie van Crash. Op onderstaand spel draaide het nieuw gevormde paar Vis-Zhao, enigszins geholpen door een slechthorende kibitzer, Enri Leufkens op briljante wijze dol in slem.

(Diagram)

In de gesloten kamer zaten Ricco van Prooijen en Simon de Wijs voor Crash in 4SA, dat met een overslag werd gemaakt. Open dit:

(Diagram)1) relay, 2) vierkaart ruiten

Zuid startte met een klavertje. Berry Westra legde zijn kaart op tafel, vroeg een omstander op te treden als vervangdummy en ging naar de wc. Leufkens liet het aas bijspelen en vroeg vervolgens om ♡H. De dummy verstond echter ♦H en toen die kaart werd gespeeld, plantte Jack Jie Zhao daar vliegensvlug de boer onder. Leufkens incasseerde ook ♦V in de hoop meer zicht te krijgen op het ruitenzitsel.

Toen zuid een kleintje bijspeelde, stak de leider over over naar ♠A en speelde harten naar de heer. Noord, Jean-Paul Vis, dook deze kaart met een stalen gezicht. Leufkens ging door met harten naar de vrouw, incasseerde ♦A en was down.

Een paar kanttekeningen. Inderdaad suggereert ♦B sterk het bezit van ♦10, vandaar dat Leufkens ♦A sloeg in plaats van op de tien te snijden. Die snit overigens zou, volgens het principle of restricted choice, een betere kans zijn. Voor snijden op de tien pleit ook dat zuid van ♦B10x daar misschien wel `veilig' mee zou zijn gestart. En dan, het duiken door noord van ♡A was absoluut noodzakelijk om te verhinderen dat hij in een rode kleurendwang zou komen. Knap van Vis dat hij dat door had. Of hij ook in slag twee, het moment dat Leufkens eigenlijk al ♡H had willen spelen, die kaart zou hebben gedoken, zullen we echter nooit te weten komen.

Was Modalfa-Crash nooit een wedstrijd, 't Onstein tegen Hok/TransferSolutions was dat duidelijk wel. Tot een paar spellen voor het einde was de stand vrijwel gelijk, zodat de beslissing op iedere hand kon vallen. Uit de zesde zitting een spel waarop Gert-Jan Paulissen een bijzondere dwang volbracht en zo voor zijn team tien essentiële imps opstreek.

Diagram

Zonder dat OW hadden tussengeboden was zuid, Gert-Jan Paulissen, leider geworden in 3SA. West, Anton Maas, startte met ♠10 voor de vrouw op tafel. Oost seinde netjes een oneven aantal kaarten in schoppen aan met ♠7 (OW spelen omgekeerde distributiesignalen). Dit detail was Paulissen allerminst ontgaan. Hij trok daarom terecht de conclusie dat de schoppens 5-3 zaten met de driekaart bij oost. De leider telde zijn vaste slagen en kwam niet verder dan acht. Het lijkt voor de hand te liggen om de klavers te ontwikkelen; geen aantrekkelijke optie omdat ♣A vrijwel zeker bij oost zat. Immers, met vijf redelijke schoppens en ♣A had west zeker tussengeboden.

Nu die kaart vermoedelijk bij oost zat, zou schoppennaspel van zijn kant dodelijk zijn. Paulissen zag een betere kans. Hij incasseerde alle ruitens, waarop hij in zijn hand twee klaveren weggooide. Oost deed dat ook en west, die al zijn schoppens als potentiële slagen vasthield, ontdeed zich van zijn drie klaveren. Hierna speelde Paulissen ♡A, ♡H en harten, waarna west van ♠A mocht afspelen: 3SA werd nu zelfs met een overslag gemaakt. Prachtig, temeer daar de leider aan de andere kant, na dezelfde start, down ging. Hij ging wel op de klaveren af. Als excuus gold dat op deze tafel west wel een – vederlicht – schoppenvolgbod had losgelaten. Het voordeel van de speelwijze van Paulissen is ook dat hij de kans meeneemt op ♡V-tweede bij oost. De snit had hij dus helemaal niet nodig.

Paulissen en andere sterren kunt u bewonderen tijdens de finale van de Meesterklasse op 11 en 12 december 1999 in het André Boekhorst Denksportcentrum aan de Willem Dreeslaan 55 te Utrecht. De spellen worden op Rama becommentarieerd door Toine van Hoof en Ed Hoogenkamp. Aanvang beide dagen 11.00 uur. Toegang gratis.